Читај ми!

Дани Београда – обиласци музеја и кафана, путевима знаменитих личности

У знак сећања на два важна историјска догађаја, Дани Београда одржавају се од 16. до 19. априла. Говорећи о припремљеним програмима, градоначелник Зоран Радојичић је издвојио посебне маршруте које ће водити ка споменицима Ивана Мештровића и свим делима Јелисавете Начић, прве жене архитекте у Србији.

Први пут се име Београда спомиње се 16. априла 878. године у писму папе Јована Осмог. Кључеве Београда од Турака кнез Михаило Обреновић добио је 19. априла 1867, чиме је Београд после 300 година поново постао српски град.

Дани Београда одржавају се од 2002, ове године под слоганом "Култура је победник". 

Зоран Радојичић подсећа да је у току своје историје Београда рушен 44 пута и да се због њега водило 115 ратова што, како каже, сведочи о богатој и слојевитој историји.

"Дани Београда су прилика да се сетимо свих значајнијих историјских догађаја који су обележили српску престоницу", каже за РТС Радојичић.

Радојичић је навео да ће бити организоване посете музејима и посебне маршруте до споменика Ивана Мештровића, свих здања која је пројектовала прва жена архитекта у Србији Јелисавета Начић, до Теразија и београдских кафана.

Наводи да ће бити организоване и посете музејима и другим знаменитим местима као што су Храм Светог Саве и споменик Стефану Немањи.

У групама ће, како је Радојичић објаснио, бити 20 до 50 људи, уз строго поштовање епидемијских мера.

О најавама да ће се Београдски маратон уместо у априлу одржати у јуну, градоначелник Београда каже да ипак још треба сачекати развој епидемијске ситуације.

Изложба Градитељи Новог Београда посвећена је почетку градње Новог Београда 11. априла 1948. године и бригадирима, њих 200.000, који су га градили.

На Гундулићевом венцу биће откривен споменик деспоту Стефану Лазаревићу, дело вајара Светомира Арсића Басаре, у спомен на 1403. годину када је Београд постао престоница Србије.

Како наглашава Радојичић, у протеклом периоду у Београду се радило на истицању значајних историјских личности, додајући да није више реч само о споменику Вуку Караџићу или Николи Тесли.

У понедељак се одржава свечана седница Скупштине града, поводом додељивања годишњих награда заслужним грађанима из области културе, спорта, хуманих дела.

Пошто прошле године због ванредног стања није било доделе, Радојичић наводи да ће се награде давати и за 2019. и 2020. Како је напоменуо, награђени ће добити статуу по моделу споменика деспоту Стефану Лазаревићу.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи