Читај ми!

Новосадски Позоришни трг добија нови изглед, какав је однос бетона и зеленила

Након 15 година одлагања у Новом Саду је, реконструкцијом Позоришног трга, почело уређење центра града. Радови, чија је вредност 378 милиона динара, биће обављени у четири фазе, а простор испред Српског народног позоришта, биће реконстуисан до првог децембра.

Избегавањем пукотина, уз ризик од повреде, годинама је рутина Новосађана током шетње једним од главних градских тргова. Посебно у кишном периоду, када пукотине попуни вода.

Надлежни обећавају да ће дотрајеле клупе, недостатак канти за смеће и зеленила, ускоро бити прошлост.

"Потпуно се мења партер, мењамо гранитну коцку, комплетан мобилијар, комплетну урбану структуру испод партера, водовод и канализацију и све остало. Ми ћемо вратити успомену на малу јеврејску, ставићемо меморијалну траку где ће бити сви значајнији датуми за Нови Сад и она ће се завршаваи једним инфо стубом са најновијим и најсвежијим инфомрацијама", каже Дејан Мандић, в.д. начелника градске управе за грађевинско земљиште.

Али грађане највише занима да ли ће, након радова, на овом тргу, за разлику од осталих, бити мање бетона а више зеленила.

Према пројекту уређења, три стабла из овог дела биће уклоњена, док ће других шест бити премештено на друге локације у граду. Новим планом на нешто више од осам хиљда квадратих метара, предвиђена је једна трећина за зелене површине.

"Три стабла се укљањају, шест се замењује, они се пресељавају у неки друге делове града, а сади се нових 25 садница пречника око осам метара, тако да ће се најкавлитетније задржавати, то је један платан између позоришта и пословног центра Аполо, и додаје се тих 25 квалитетних стабала", рекао је Душан Младеновић, директор ЈКП "Урбанизам".

Радови су почели реконструкцијом канализационе мреже, што је узорковало саобраћајне гужве.

"Десетак до петнаестак дана је неки рок завршетка радова, крајем следеће недеље очекујемо потпуну нормализацију саобраћаја у овом делу града", рекао је Мандић.

Након девет месеци радова, Новосађани ће добити још једну фонтану, а за разлику од осталих овај трг ће бити и озвучен.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво