Читај ми!

Патријарх српски Порфирије устоличен у Саборној цркви у Београду

Његова светост господин Порфирије, којег је јуче Сабор Српске православне цркве изабрао за новог поглавара СПЦ, уведен је у најсветији трон архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског.

Света архијерејска литургија, на којој је извршен свечани чин устоличења новоизабраног архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и Његове светости патријарха српског г. Порфирија почела је у Саборној цркви у 9 часова.

После читања Светог јеванђеља, примања свете тајне причешћа, уведен је у најсветији трон Архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског око 11 часова, након чега је одржао и прву беседу.

Устоличењу патријарха Порфирија присуствовао је председник Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Такође, присуствовали су и београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић, надбискуп Станислав Хочевар, министри у Влади Србије, као и бројни грађани.

Патријарх Порфирије у Саборну цркву дошао је из Патријаршије, а прошао је кроз шпалир који су формирали ученици Богословије у Београду, у пратњи епископа СПЦ и ипођакона Дејана Накића и Владимира Јелића.

Очекује се да ће Литургија и чин свечаног устоличења патријарха Порфирија трајати око три сата, а након устоличења нови патријарх ће одржати беседу.

Након устоличења у Саборној цркви, патријарх Порфирије треба да буде уведен у трон Патријараха српских у Пећкој Патријаршији, историјском седишту поглавара Српске православне цркве. О том датуму јавност ће бити накнадно обавештена, саопштила је јуче СПЦ.

Митрополит Порфирије изабран је за 46. патријарха српског, а 57. поглавара СПЦ. Пре првог патријарха Српску цркву водило је 11 архиепископа.  

Сабор Српске православне цркве одржан је први пут у Храму Светог Саве, а не у Патријаршији, због већег простора који је омогућио да се поштују све епидемијске мере.

Биографија патријарха Порфирија 

Митрополит Порфирије рођен је у Бечеју 1961. године као Првослав Перић. Замонашен је у манастиру Високи Дечани, на Томину недељу 1985. године.

Дипломирао је на Православном богословском факултету у Београду 1986. године, а последипломске студије завршио је у Атини 1990. Те године, по благослову епископа бачког др Иринеја, долази у манастир Светих архангела у Ковиљу, где је рукоположен у свештеномонашки чин и постављен за игумана.

На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве у Београду 14. маја 1999. године изабран је за епископа јегарског, викара Епархије бачке.

Републичка Скупштина га је, као представника свих цркава и верских заједница, 2005. године, изабрала за члана Савета Републичке радиодифузне агенције, а за свог председника Савет га је изабрао 2008. године.

У трон митрополита загребачко-љубљанских уведен је 13. јула 2014. године у Саборној цркви Преображења Господњег у Загребу. 

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво