Читај ми!

Трепча: Спречено даље изливање јаловине, очекујемо извештаје о евентуалним последицама на екосистем

Комбинат "Трепча" саопштио је да је услед, пре свега, екстремно лоших атмосферских услова дошло до пробијања насипа на депонији за одлагање јаловине флотације у Лепосавићу и изливања у реку Ибар. Истичу да је заустављено ширење пукотине и даље изливање поменутог материјала. О евентуалним последицама на екосистем очекујемо извештаје надлежних органа у области водопривреде, пре свега везаних за анализу воде у реци Ибар, наводе из "Трепче".

Како се наводи у саопштењу, јуче је услед, пре свега, екстремно лоших атмосферских услова, дошло је до пробијања горњег насипног дела бране у дужини од 2,5 до 3 метра, на депонији за одлагање јаловине флотације у Лепосавићу.

"Том приликом дошло је до изливања, по нашој процени, око 500 метара кубних површинске воде и око 50 метара кубних муљевитог материјала – јаловине у водоток реке Ибaр", истичу из "Трепче".

Наглашавају да је "правовременом интервенцијом радника и руководства у флотацији у Лепосавићу заустављено је ширење пукотине и даље изливање поменутог материјала".

"Одмах је приступљено и санацији поменутог простора уз употребу утоварно-транспортне механизације 'Трепче', као и ојачавању комплетне дужине горњег дела јаловишта. У току јучерашњег и данашњег дана на терен су излазиле и надлежне инспекцијске службе из општине Лепосавић и региона Митровице, као и надлежни инспектори из 'Независне комисије за рудне и минерале' из Приштине", каже се у саопштењу.

Наводе и да санација, започета у јучерашњим поподневним часовима, се приводи крају и очекује се, најкасније до сутра поновно покретање производње у флотацији Лепосавић.

"О евентуалним последицама на екосистем очекујемо извештаје надлежних органа у  водопривреде, пре свега везаних за анализу воде у реци Ибар. Такође, и еколошка служба 'Института Трепче' приступила је узорковању воде реке Ибар по стандардним процедурама
које се примењују у 'Трепчи', у оквиру сталног мониторинга свих еколошких параметара", закључује се у саопштењу.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво