Читај ми!

Босилеград, називи улица и институција и на српском и на бугарском језику

Национални савет бугарске националне мањине до марта идуће године председава Координацији свих националних савета у нашој земљи. У Босилеграду, где има највише припадника бугарске националне мањине, осим двојезичне наставе за основце, постављени су и јавни натписи на бугарском и српском језику.

И на српском и на бугарском језику – називи улица, саобраћајних путоказа, установа. Улице које нису биле обележене добиле су имена по знаменитим личностима, догађајима који су важни у историји Србије и Бугарске.

"Постоји и Маршала Тита, постоји и Георги Димитров и Емануел Поп Димитров и Вук Караџић, тако су људи хтели. Наша комисија, тј. комисија која је при општини, ишла је из улице у улицу и како су сами мештани желели да се зову њихове улице општина је то испоштовала", објашњава председник Националног савета бугарске националне мањине Стефан Стојков.

"Ако бисмо узели за пример рецимо Панчево или неки други град у Војводини, тамо није само двојезично већ мало више језично. Општина, односно Национални савет, је то добро урадио зато што никад није касно", каже Љубен Глигоров из Центра културе у Босилеграду.

Двојезична настава примењује се у Основној школи "Георги Димитров" у Босилеграду. Од 58 одељења у девет је настава на бугарском језику.

"То није само прилика да се деца изјасне да уче на матерњем бугарском језику, већ и прилика да пуно професора добије посао, што је и мени исто веома битно", истиче председник Општине Босилеград Владимир Захаријев.

Међу надлежностима Националних савета су образовање, култура, информисање, службена употреба језика и писма. О унапређењу тих области, Национални савет Бугара као председавајући Координацијом свих националних савета, током епидемије коронавируса комуницира са представницима других мањина путем интернета.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво