Читај ми!

Вучић одликовао Мухина:Хвала на свему учињеном за Србију

Председник Александар Вучић уручио је Орден српске заставе првог степена руском уметнику Николају Мухину, којег је одликовао за мозаично украшавање Храма Светог Саве и нарочите заслуге у развијању односа између Србије и Русије.

Председник је одликовање доделио Мухину поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, 11. новембра, а орден му је уручио данас на свечаности у згради на Андрићевом венцу, у складу са свим епидемиолошким мерама.

Вучић је изразио велику захвалност Мухину на свему што је урадио за Србију.

"Обично када политичари о томе говоре, или претерају, или то раде због себе. Ви сте урадили нешто за нашу земљу што нисам видео нигде на свету, што оставља траг вашег дела, ваших руку. Људи се диве лепоти нашег храма и не знајући колико је труда, дисциплине и рада било потребно за ту лепоту", рекао је Вучић.

Председник је додао да сам "понешто зна" о томе колико је тај рад био напоран, колико је година требало, као и готово надчовечанских напора да се направи налепши храм на свету.

Вучић је рекао и да је обишао пола света, али да никада није видео тако урађену и уређену унутрашњост неког храма.

"То сте могли само Ви, вашом посвећеношћу и дисциплином, да успете, али додали сте и љубав према Србији, коју одмах после Русије волите највише. Ја сам вам на томе веома захвалан. Добијањем овог ордена имате једну обавезу више, а то је, пошто сада имате своју прву отаџбину Русију, и другу Србију, да бринете о нама, а ми ћемо вам увек остати захвални", поручио је председник руском академику.

Подсетио је да је Мухин имао прилику да ради највећи део посла у време преминулог патријарха Иринеја, човека који је, истиче, имао визију, који је био "обичан, добар Србин" и који је бринуо о српском народу и о томе шта ће остати иза њега.

"Захваљујући вама двојици, имамо велелепни храм, али и најбоље односе између Србије и Русије. Верујем да могу бити само бољи у будућности. Ја који не посећујем цркву сваки дан, што би ми владика Стефан пребацио, а и патријарх би рекао да треба чешће да идем, дођем у храм Светог Саве станем и гледам и не бих излазио. То је наша нова Света Софија целог православног света", нагласио је председник Србије.

Председник је казао да је Мухин заслужио и већу захвалност српског народа и државе, додајући да је ово признање мали начин да кажемо да нећемо никада заборавити његово дело и оно што је урадио за српски народ.

Мухин је члан Руске академије уметности и главни руководилац осликавања Храма Светог Саве на Врачару, а светску афирмацију стекао је радећи на фрескама у Храму Христа Спаситеља у Москви, за шта је добио и признање Руске православне цркве.

Уручењу Ордена присуствовали су и амбасадор Русије Александар Боцан-Харченко и генерални секретар председника Никола Селаковић.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво