Читај ми!

Тијана остварила сан – за њу маневрисање војним хеликоптером није проблем

После деветогодишње паузе, нова генерација жена пилота појачала је редове Војске Србије. По завршетку Војне академије, Тијана Миленковић и Лидија Петровић постале су део женске петорке која чува небо над Србијом.

Током обуке на Војној академији, Тијана је пожелела радно место у кабини војног хеликоптера. После петогодишњег школовања, жеља јој се испунила, до следеће ипак потребно је још времена.

"Четврта година на газели пета на гами, у склопу пете године борбена обука која је подразумевала маневре, али гађање следи након тога и потребно је још искуства", каже Тијана Миленковић.

Тијана је одрасла у Краљеву, на аеродрому у Лађевцима је проводила сваки отворени дан јер је ту радио и њен отац. Данас је у Лађевцима и база за хеликоптере Ми-35, који су и њена следећа жеља.

"Ја сам Лађевце хтела јер је то борбена ексадрила, мало је необично оно што сам више од пет година желела, размишљала сам да би било лепо ту да радим. Заправо ми се и остварило. Мени је већина друштва у околини и сваки пут се и чујемо и шаљу ми слике", наводи Тијана.

Како изгледа Тијанин радни дан 

Разлике у задужењима у односу на Војну академију има, али ништа што већ није видела током обуке.

"Мој радни дан састоји се од припреме дан пре, када нам детаљно објасне задатак, сутрадан имамо припрему пре лета и након тога следи лет и ради се планирано, после анализа иде припрема за нови лет", истиче Тијана. 

У Војсци Србије тренутно је пет жена пилота. Оне су ректост и у војној авијацији региона. Тако је на пример Црна Гора прву жену војног пилота добила тек ове године док у Хрватској војним летелицама управља седам жена.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво