Читај ми!

Марији потребна нова протеза, хуманитарну акцију покренуо фудбалер Милош Вуковић који је остао без ноге

Марија Матић – ово је једно сасвим обично име које носи једна сасвим необична и храбра девојка. Она трчи кроз живот и радује се сваком дану иако нема једну ногу. Од 16. године носи механичку протезу, застарелу за данашње време и њене године. Бивши фудбалер Милош Вуковић, који је и сам остао без ноге након саобраћајне несреће, покренуо је акцију како би се Марији купила нова, модернија протеза која би јој олакшала живот.

Да ли познајете особу која сваког дана путује 40 минута у једном смеру само да би нахранила напуштеног пса? Можда. А да ли познајете особу са инвалидитетом која то ради? Тешко. То је само један од разлога због којих је 24-годишња Марија Матић, родом из Косјерића, изузетна девојка. 

Када погледате њен профил на Инстаграму, само на први поглед живи као и сви 24-годишњаци: учи, дружи се и излази, прави селфије. Ипак, њена битка је свакодневна. 

Maрија је са 16 година оболела од остеосаркома, малигног тумора костију. У фебруару 2013. јој је ампутирана нога све до изнад колена.

Већини људи би тако нешто одузело вољу за животом, али не и Марији. Живот Марије Матић није стао оног дана када јој је лекар саопштио болну информацију.

Она је после четири месеца рехабилитације успела да се врати нормалном стилу живота и наставила да ниже победе.

Данас живи у студентском дому "Мика Митровић" у Београду, студент је завршне године Филолошког факултета и води врло активан живот иако носи механичку протезу која није врло практична.

"Јако сам активна, идем у теретану, завршавам студије, радим у кол-центру, дружим се, излазим. Волим изласке јер је музика нешто што ме испуњава и усрећује (као и певање). Трудим се да свој дан организујем максимално, такође се трудим да идем кући што чешће могу пошто своју породицу јако ретко виђам због обавеза", испричала је Марија за РТС.

Марија и њена породица су на све начине покушавали да се обрате држави како би преко здравственог система добила нову, модерну протезу која би јој олакшала живот. Одговори су, нажалост, увек били исти – држава није у могућности.

"Наш здравствени систем не може да поднесе трошкове за куповину електронске протезе. Када сам причала са једном особом из нашег здравства она ми је рекла да постоје људи који чекају и на штаке више од годину дана, а на замену протезе преко осам година", каже Марија. 

Ипак, за Маријину борбу, снагу и вољу чуo je велики борац, бивши фудбалер Милош Вуковић, који је и сам остао без ноге после тешке саобраћајне несреће.

Његов живот и успешна фудбалска каријера те 2015. године преокренули су се у делићу секунде. Милош, као и Марија, није одустао и наставио је да се бори и служи друштву као мотивација. 

Како нам је Милош испричао, за Марију је чуо случајно.

"Може се рећи да је била судбина. Седео сам у једном београдском кафићу где ради мој добар друг Иван Стојановић, и они су имали малу напуштену куцу у дворишту, и ја одем и купим храну за тог пса, узео сам довољно за неколико месеци, на шта ми је Иван рекао: 'Ниси морао, једна девојка долази сваког дана и храни га, баш га воли'. Објаснио ми је да је то Марија, и показао ми је на Инстаграму. Питао сам га где живи Марија, он ми је одговорио да живи у студентском дому, то је неких 40 минута у једном правцу сваког дана које особа са механичком протезом прође само да би нахранила пса", рекао је Милош за РТС.

Тиме је, каже, Марија купила његово поштовање: "Верујте ми да већина људи са протезом коју она има не устаје са кревета, а она сваког дана због пса хода 40 минута у једном правцу".

"Ја верујем у карму, и да је доброта бумеранг ако је усмерена у праве људе", истиче Милош.

Преко своје организације "Focused4real" покренуо је акцију како би се прикупио новац да Марија добије нову протезу. Реч је о Ottobock C-leg 4 протези, која у слободној продаји кошта око 40.000 евра.

"На сву срећу, и уз добре људе добио сам понуду од 12.750 евра. Мој план је био да протезу Марија добије што је пре могуће, све је припремљено, само се чека наша уплата", каже Милош.

У акцију прикупљања новца укључили су се бројне јавне личности, а посебан допринос дао је фудбалер Црвене звезде Вујадин Савић који је са навијачком групом "Гардисти" прикупио чак 30 одсто неопходне суме.

Ипак, како каже Милош, акција не иде у жељеном смеру јер је тешко доћи до великог броја људи. Али, они не одустају и позивају све који су у могућности да допринесу како би Маријин живот био лакши, лепши и бољи.

"Нова протеза би ми много значила. Могла бих лако да се носим са препрекама са којима се сусрећем сваки дан. Узбрдице, низбрдице и степенице ми не би толико тешко падале. Имала бих стабилнији ход, леђа би ми била растерећенија и могла бих лакше да функционишем током дана. Пошто сам веома активна особа, заиста би ми пуно значила", истиче Марија Матић.

Борба, воља за животом и несебична жеља да помогну другима красе и Марију и Милоша. Ово двоје храбрих младих људи многима могу послужити као мотивација да се све препреке могу прескочити, поготово у овим тешким данима пандемије коронавируса када су солидарност и саосећање преко потребни сваком од нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво