Гледаоци ријалитија замениће дан за ноћ – када почиње примена новог правилника

Савет Регулаторног тела за електронске медије одлучио је да напише правилник којим ће време емитовања ријалити програма бити ограничено од 11 увече до 6 ујутру. Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић каже за РТС да РЕМ тиме не врши никакву цензуру, већ да се стаје на пут томе да се таквим програмима "нормализују нека понашања која нису нормална".

Ријалити програми у Србију су стигли пре више од десет година, а од тад су, чини се, ствари измакле контроли. Псовке, увреде, претње смрћу, голотиња, сцене експлицитног насиља и секса. И све то под маском забаве, уз оправдање "народ то тражи" и "ријалити програми постоје свуда у свету".

Правилник РЕМ-а о ограничавању времена приказивања ријалитија се односи на "ријалити програме присилног окружења". Цвејић објашњава да су то емисије типа "Задруга", "Парови", "Фарма" – где одређени број учесника затворите у одређеном објекту и простору, они немају права изласка напоље и њихов се живот одвија у таквим околностима.

"Битно је направити дистинкцију у односу на ријалити програме хуманитарног карактера и забавног", наводи Цвејић.

Објашњава да пре ступања на снагу овај документ мора да прође одређену процедуру.

"Оно што је до Савета РЕМ-а и до канцеларије РЕМ-а ће брзо бити урађено, ми смо донели одлуку. Канцеларија ће урадити релативно брзо тај правни део посла, поготову јер већ постоји препорука о времену емитовања. Прописи кажу да када се доноси један такав подзаконски акт он мора да прође јавну дискусију и мора да добије мишљење надлежног министарства и то су делови процеса које ћемо сачекати неко време", рекао је Цвејић.

Додао је да је до РЕМ-а да организује ту јавну дикусију, али да немају утицаја на то колико дуго ће министарству требати да да свој одговор. "Ја рачунам да до краја године све то може да буде окончано", каже Цвејић.

Указао је да је основни разлог зашто се доноси оваква одлука то што досадашње препоруке нико није поштовао.

"Од оног што пише у препорукама се ништа не поштује, видимо ту низ поступака који су за прекршајно или кривично гоњење, пракса је сталног појављивања таквих сцена и врло негативног утицаја не само на младе, него на цело становништво, јер се на тај начин нормализују нека понашања која нису нормална", истакао је Цвејић.

Нагласио је да се на такав начин нормализује да неко некога вређе, да се то сваки дан гледа и да почиње да се дешава и на улици и у свакодневном животу.

"Само онај ко је наиван може да не помисли да такве ствари имају утицај и на скандал између генерала полиције и певачице или неке друге облике насиља на јавним местима, јер људи осећају да се то сваки дан дешава па пређу преко тога", додао је Цвејић.

"РЕМ не спроводи никакву цензуру"

Говорећи о коментарима да РЕМ покушава да врши цензуру, Цвејић каже да ту нема никакве цензуре.

"Коментари типа ми никада нисмо добили казну за ово – то је само проблем. Нон стоп се врше прекршаји. Само се поставља питање зашто никада нису изрицане казне по том питању", рекао је Цвејић.

"РЕМ не спроводи никакву цензуру, у крајњој линији лично у своје име могу да кажем да чак иако треба цензурисати неки програм који је овако катастрофалан не видим никакaв проблем у томе, али не ради се овде о томе већ само о промени времена емитовања, значи није забрањено ништа", наглашава Цвејић.

Ово јесте индиректан начин да утичемо на садржај, ми имамо права да кажемо ово не сме да буде део садржаја, каже Цвејић.

"И за ове програме који иду од 11 увече до 6 ујутру и даље важе правилници који се односе на заштиту, ту се помиње и достојанство личности и друге ствари. Ако пустите те програме и погледате један сат, ја сам сигуран да ћете наћи бар три ствари који крше одређен правилник. Људи не смеју да се обраћају једни другима са увредама, све те псовке, омаловажавања, сексизми – све је то забрањено", наглашава Цвејић.

"Ако би тако Пинк или Хепи акумулирали мере које РЕМ може да изрекне, они би врло брзо дошли до тога да им се одузме дозвола за рад и то они врло добро знају... Они узимају себи за слободу да тумаче прописе", додао је Цвејић и истакао је да је основни проблем зашто се нико од њих није постарао да тај програм изгледа другачије.

На питање да ли ће овај правилник да се односи и на специјализоване кабловске канале на којим се ријалити прoграми приказују 24 сата, Цвејић каже да ће се одлука односити на националне телевизије.

"Сви каналi који су заштићени и закључани ако имају садржај који је дозvољен просто ће остати такви, не можемо све забранити", каже Цвејић.

Глума или реалност? 

На питање могу ли гледаоци да разликују у тим програмима глуму и реалност, Цвејић каже да тај програм у основи не спада у уметнички у коме се неке ситуације глуме.

"Ја не знам да ли се прави сценарио, некада када погледам неки од тих садржаја имам утисак да је то све фингирано и граница до које ће се ићи у конфликту, али много пута је та граница пређена. Било је ситација у којима су стизале пријаве РЕМ-у, али се радило о снимку који је кружио интернетом, а РЕМ нема никакву надлежност над тим", рекао је Цвејић.

Додао је да не верује да гледаоци могу увек да разликују шта је ту глума а шта не, као што ни су животу не могу увек да разликују глуму и манипулацију од реалне емоције.

"Ментално здравље је кључна реч у овој причи. Каква је то забава? То је иста забава као када деца малтеретирају животиње или када неко касније спроводи вршњачко насиље. Оваквим програмима се такво понашање нормализује и то је оно што треба зауставити", закључио је Цвејић.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво