Хоће ли емитовање ријалити програма бити ограничено од 23 до 6 сати

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) наложио је стручној служби тог тела да изради обавезујући Правилник о времену емитовања ријалитија "присилног окружења", према којем ће емитовање тог програма бити ограничено од 23 до 6 сати ујутру.

Ријалити "присилног окружења" пре свега има штетан утицај на малолетнике, али и на читаво друштво, закључци су седнице Савета чланова РЕМ-а на којој се расправљало о овом правилнику.

На телевизијама са националном покривеношћу "промовишу се криминалци и примитивизам који је погубан за друштвени живот, али и свест људи", оцењено је на седници.

Да ли регулатор може и на који начин да ограничи или забрани скарадан садржај у ријалитијима? Oд емитовања првог ријалитија у Србији, пре готово 16 година, до данас о томе се полемише. Једни тврде да такве програме треба забранити, а други да емитери имају слободу шта ће приказивати.

Члан Савета РЕМ-а Слободан Цвејић изјавио је да су због недавног случаја у ријалити програму, када је на телевизији Пинк Кристијан Голубовић изнео претње смрћу, чланови били сагласни да траже да се покрене кривични поступак.

Како би приближио у којим размерама иде ова "драстична" пракса, Цвејић је рекао да је тим поводом гледао спорну емисију Пинка, те да се у њој псовке биле "биповане", док се претње смрћу гласно изговарају. Закључује да је "неко водио рачуна шта ће бити у том програму", с обзиром на то да су псовке прикривене, али да није имао свест о претњама које су изречене.

Необавезујућа препорука није поштована 

Необавезујућа препорука РЕМ-а о временском ограничавању овакве врсте програма из 2015. године до сада није примењивана, те су чланови Савета РЕМ-а Вишња Аранђеловић, Слободан Цвејић и Јудита Поповић поднели иницијативу да се донесе обавезујући правилник.

"Tаква врста програма је неподесна, поготово за децу. Нисмо имали намеру да будемо цензори. Сматрам да овај предлог има основ у закону, који предвиђа да се регулатор стара да садржаји који могу да нашкоде физичком, моралном или менталном развоју малолетника не буду доступни за медијске услуге...", рекла је Поповићева.

Додала је да је јавност "поприлично наоштрена" када је реч о оваквим програмима, те да ће се кроз обавезујући правилник штитити малолетници, а да се кроз препоруке они "пуштају низ воду".

Да Савет РЕМ-а мора да нађе начин да стане на пут ономе што се дешава у ријалитијима, сматра Вишња Аранђеловић, која каже да такав програм треба да буде "склоњен" из времена када су деца будна, испред телевизијског програма, односно од 23 до 6 сати ујутру.

"Бојим се да такав програм може да утиче на генерације које стасавају. На нама је одговорност да заштитимо пре свега малолетнике. У ријалитију не можемо да очекујемо ништа паметно када видимо учеснике и из ког друштвеног слоја долазе. Не могу да схватим да им се даје толики простор у електронским медијима", каже Аранђеловића.

"Не можемо да померамо програмски садржај, али можемо да кажњавамо"

Члан Савета РЕМ-а Горан Петровић сматра, међутим, да се може десити да пружалац медијске услуге обори овакав обавезујући акт пред Уставним судом, те да достави одштетни захтев, који може бити вишемилионски. "Не можемо да померамо програмски садржај, али можемо да их кажњавамо", рекао је Петровић.

С таквим ставом нису били сагласни ни Поповићева нити Цвејић, који сматрају да је прави тренутак да РЕМ буде одлучан, да је њихова улога да заштите интерес јавности у електронским медијима, као и да је ово прилика да се унапреди друштво.

"У једном сату ријалити програма имате најмање три ствари због којих би РЕМ могао да покрене поступак. Тај емитер ће у недељу дана акумулирати толико казни да ћемо моћи да им одузмемо дозволу. Ипак, ово може да се регулише временским ограничавањем тих програма", рекао је Цвејић.

Истакао је да овакав начин регулисања ријалитија не представља било какав лични обрачун, нити покушај преуређивања електронске медијске сцене у Србији, већ реакција на озбиљан друштвени проблем.

Члан Савета РЕМ-а Зоран Симјановић закључио је да није против ријалитија, већ његовог садржаја и то не како би се једино малолетници заштитили, већ и читаво друштво.

"Ријалити учесници постали су звезде. Оно што раде они, постаје нова нормалност у друштву", поручио је Симјановић.