Колико млади у Србији верују институцијама

Међународни дан младих који се обележава 20. пут, ове године је посвећен проблемима младих широм света, али би требало да укаже и на то колико је важно дати им прилику да допринесу променама у свом окружењу. У Србији се Дан младих обележава од 2007. године, а на овај дан, већ четврти пут, кровна организација младих Србије објављује Алтернативни извештај о положају и ставовима младих.

Не верују институцијама, па ниједну не оцењују ни тројком. У извештају се наводи да, иако ниске, и даље највише оцене имају Војска, Црква, Канцеларија за младе. Неславно су оцењене политичке партије, државне институције и медији.

Како се наводи у истраживању о положају и потребама младих, сваки други сматра да нема утицаја на политичке процесе.

Самедин Ровчанин, председник Управног одбора Кровне организације младих Србије (КОМС), каже да Србија има солидан стратешки оквир за бављење питањима младих, законодавни оквир, институционални оквиру оличен у ресорном министарству, различитим планским документима који уређују питања младих људи.

Наводи да то не постоји од скоро, већ годинама, међутим, како је оценио, питање положаја младих се не побољшава онако како бисмо хтели.

Будућност у Србији не види чак 53 одсто младих

Чак 77 одсто младих у Србији сматра да избори нису били фер, а готово идентичан проценат не верује политичарима.

Охрабрује, међутим, да је ове године у парламенту 28 младих посланика, што је знатно већи број него у претходним сазивима.

Због короне мање је оних који планирају да се иселе из Србије. Ипак, и даље високих 53 одсто испитаника не види будућност у Србији.

"И то је условљено тим да смо сви били изоловани и да је свет у кризи и да је та криза условљавала да се доста људи из иностранства врати неки нису ни успели да врате", сматра Стефан Ђорђевић из Кровне организације младих Србије.

Истиче да је медијски другачије презентована слика таквог система и да су млади имали прилике да виде да ни преко границе није све тако идеално.

Када се говори о Европској унији, 46 одсто испитаника не подржава улазак Србије у ЕУ.

Према овом истраживању, трећина младих сматра да би Србија у спољној политици требало да се окрене Русији, ЕУ 21 одсто, Кини 13, а САД свега два одсто.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво