Влада Јапана помаже модернизацију градског превоза у Београду

У Старом двору потписан је званични документ којим се пoтврђуje пoчeтaк рeaлизaциje прojeктa "Moдeрнизaциja jaвнoг грaдскoг прeвoзa у Бeoгрaду". Прojeкaт прeдстaвљa дoнaциjу Влaдe Jaпaнa Грaду Бeoгрaду и Сeкрeтaриjaту зa jaвни прeвoз. Рeaлизaциja пoчињe у oктoбру и трajaћe 36 мeсeци.

Документ су потписали Јовица Васиљевић, градски секретар за јавни превоз, и Ђирo Taкeићи, стaлни прeдстaвник Jaпaнскe aгeнциje зa мeђунaрoдну сaрaдњу из Кaнцeлaриje зa Бaлкaн, а потписивању је присуствовао заменик градоначелника Београда Горан Весић, наводи се у саопштењу Секретаријата за нформисање града Београда.

Весић je захвалио Влади Јапана на овом пројекту који ће, како је рекао, бити веома важан и користан за Град Београд.

"Овај пројекат је доказ пријатељства између наша два народа и потврђује да сарадња Јапана и Србије напредује. Данашњи споразум ће нам омогућити да сагледамо све проблеме које имамо у јавном превозу и да од Јапана, као једне од најорганизованијих земаља на свету, добијемо предлоге и искуства како можемо да побољшамо систем нашег јавног превоза", нагласио је заменик градоначелника.

Весић је рекао и да пројекат омогућити и обуку наших људи у Јапану, европским градовима и Београду ради стицања неопходног искуства за даљи рад.

На основу тога ће проистећи и други пројекти који ће нам бити корисни како бисмо унапредили систем јавног превоза - појаснио је Весић.

Према његовим речима Београд никада неће заборавити велику помоћ народа Јапана 2003. године нашем градском превознику.

"Тада сте нам поклонили аутобусе који се и данас налазе на нашим улицама. На њима и даље стоји натпипс "Поклон народа Јапана народу Србије". Такође, не можемо да заборавимо ни велике донације које сте дали Београдском универзитету. Влада Јапана је највећи донатор овој установи у последње две деценије", истакао је Весић.

Пилот пројекат подразумева примену савремених технологија

 

Градски секретар Јовица Васиљевић захвалио је свима који су допринели да дође до потписивања документа, као и јапанским пријатељима који су препознали важност овог пројекта.

"Пројекат представља наставак започетог пројекта донације аутобуса почетком двехиљадитих година и ово је, такорећи, друга фаза те донације. Захваљујем Горану Весићу на личној подршци да би се све ово реализовало, јер он добро познаје проблематику комуналног система, посебно јавног превоза" навео је Васиљевић.

Према његовим речима једна од фаза овог пројекта јесте и реализација пилот пројекта који ће подразумевати примену савремених технологија.

"Све ово је на неки начин донација Јапана у стручном и професионалном делу организације управљања системом јавног превоза" - рекао је градски секретар.

Одржив систем јавног превоза у Београду

Амбасадор Јапана Јунићи Марујама је посебно захвалио Горану Весићу на труду који је уложио и навео да је овај пројекат резултат сарадње између представника Града Београда и Канцеларије за Балкан.

"Овај пројекат тежи да успостави одржив систем јавног превоза у Београду који неће наносити штету животној средини, а све у складу са политиком за заштиту животне средине јапанске владе. Сигуран сам да је ово прилика да се покаже потенцијал који ова сарадња носи, те да ће побољшати квалитет живота Београђана",  истакао је амбасадор Јапана.

Стaлни прeдстaвник Jaпaнскe aгeнциje зa мeђунaрoдну сaрaдњу из Кaнцeлaриje зa Бaлкaн Ђирo Taкeићи истакао је да овај пројекат има за циљ модернизацију јавног превоза у Београду, као и да је заснован на јако великој посвећености и раду Секретаријата за јавни превоз.

"Систем јавног транспорта у градовима има све већу улогу у очувању животне средине. После истека овог трогодишњег пројекта очекујемо да ће оперативност и способност планирања самог секретаријата значајно бити побољшана и заснована на тренутним потребама. Исто тако очекујемо да ће приход од карата за коришћење јавног превоза бити побољшан", истакао је Такеићи.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво