Берба малина у јеку, колико могу да зараде берачи

У јеку је берба малине у ваљевском крају. Произвођачи су задовољни ценом, која је премашила две стотине динара по килограму, али је принос код већине малинара два до три пута мањи него што су се надали.

Младен Марић из Сушице надомак Ваљева већ пола века гаји малину и засад му је за пример и поред штете коју му је направио јунски град. Ако се изузме климатски утицај, Марић каже да род зависи од начина узгоја.

"Мора бити нахрањена, ђубриво на време и право ђубриво. Мора бити анализа земљишта одрађена, значи да знамо шта дати тој биљци", каже Младен Марић.

"Радимо једанаест месеци да би један месец брали малину. Тешко није, ко хоће да ради и ко је навикао да радио. А радни дан, у четири је устајање, у пет смо у реду у малини и, зависи, до осам, девет сати увече беремо малину", истиче Јорданка Марић.

На почетку сезоне цена малине била је 200 динара по килограму, сада је 220 динара и још расте. Берач дневно заради три хиљаде динара.

"Ја сам задовољан на ово што ми је остало, с обзиром да је цена солидна и имамо бераче добре који су, што кажу, пажљиви, ми се трудимо да имамо квалитет и да тај квалитет стигне до потрошача", истиче Младен Марић.

"Надам се да ће та виша цена малине стимулисати произвођаче да после бербе малине уђу у своје малињаке да ове родне изданке који су донели род исеку, а да ове нове изданке, који ће догодине донети род, привремено подигну и да после тога ураде заштиту тих изданака", наводи Ђорђе Совиљ, стручњак за воћарство Пољопривредне стручне службе Ваљево.

У већини малињака у ваљевском крају уместо очекиваних седам до осам тона по хектару, принос је око три тоне. За бољи род наредне сезоне стручњаци саветују неговање нових изданака. Заштита од болести, штеточина и корова у малињацима мора почети одмах после бербе.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво