Хоће ли "Амбер аларм" ускоро бити уведен у Србији

Mинистарство правде саопштило је, поводом 25. маја - Међународног дана нестале деце, да Радна група коју је формирало министарство интезивно ради на дефинисању начина успостављања "Амбер аларма", чије је увођење предложила Фондација "Тијана Јурић".

Фондација "Тијана Јурић" саопштила је раније данас да у Србији годишње нестане око 1.300 и 1.500 деце, а како саопштава Министарство правде, увођење "Амбер аларма" треба да унапреди постојећи систем проналажења нестале деце.

Министарство очекује да ће резултати рада Радне групе, коју чине представници више релевантних институција, ускоро бити доступни јавности.

Министарство правде истиче да је неопходно континуирано радити на унапређењу заштите деце, која су као најосетљивија група највише подложна разним злоупотребама.

Очекује се да ускоро буде усвојена нова Национална стратегија за остваривање права жртава и сведока кривичних дела у Републици Србији за период 2019-2025. године, са пратећим Акционим планом, која препознаје децу као посебно рањиву групу и предвиђа низ мера усмерених ка унапређењу положаја деце жртва и сведока.

Законом о бесплатној правној помоћи, чија је примена почела 1. октобра 2019. године, деца су дефинисана као посебно осетљива категорија за коју је предвиђена бесплатна правна помоћ.

Према том закону, деца oствaруjу прaвo нa бесплатну правну помоћ бeз дoдaтнe дoкумeнтaциje у свим пoступцимa кojи сe oднoсe нa њих.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи