У Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 деце

Међународни дан нестале деце, 25. мај, Србија дочекује са забрињавајућом статистиком. У Србији годишње нестане између 1.300 и 1.500 детета, саопштила је Фондација "Тијана Јурић".

Иако се реч нестанак углавном повезује са отмицом, узроци нестанка су различити, па се тако најчешће дешава да дете самоиницијативно побегне од куће или установе у којој борави, наводи се у саопштењу.

Дешавају се и отмице од стране родитеља, али и оне најопасније, од стране непознатих лица које живот детета могу довести у опасност.

Нажалост, о многим нестанцима немамо никакве информације, а мали број њих доспе у јавност, и то искључиво захваљујући ангажовању породице.

Јако је важно нагласити да од пресудног значаја може бити управо алармирање најшире заједнице. У том смислу Фондација "Тијана Јурић" се залаже за увођење система узбуњивања јавности – Амбер алерт.

Тај систем је веома важан и он би омогућио брзо и ефикасно алармирање целокупне јавности чиме би се знатно повећао број успешно решених отмица.

Како каже Игор Јурић, основач Фондације "Тијана Јурић", тај проценат у земљама у којима се овај систем примењује је око 90 одсто.

Како би потрага за несталима почела што пре, на иницијативу Фондације "Тијана Јурић", усвојен је предлог измена Закона о полицији (Тијанин закон). Према тој измени, више се не чека да прође 24 сата, већ се у потрагу за несталим дететом креће одмах након пријаве нестанка.

Такође је покренут и Регистар несталих Србије, као и бесплатан број 0800 200 880 за пријаве нестанка.

Како се наводи, Фондација "Тијана Јурић" ради на многим пројектима и у току целе године одржава низ едукативних радионица широм Србије.

"Важно је да, не само на Међународни дан нестале деце, већ сваки дан активно радимо на
подизању свести сваког човека ове земље", каже се у саопштењу.

Из Фондације апелују да не смемо заборавити нестале, они су наши пријатељи, комшије, рођаци, познаници.

"То сутра може бити било ко од нас. Укључите се. Помозите колико можете. Урадите оно што је до вас. На нашем сајту www.nestalisrbija.rs/poruke-nestaloj-deci/ можете оставити неку поруку подршке за неку од несталих девојчица – Елеонору, Биљану, Барбару. Можда их баш ваша порука врати кући. Будимо солидарни, будимо људи", закључује се у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво