Да ли ће гледаоци ријалитија заменити дан за ноћ

Двадесетчетворочасовни живот пред телевизијским камерама препун драме, насиља, говора мржње и експлицитних непримерених сцена – ускоро би могао да се ограничи.

Иницијативу да се ријалити програм емитује искључиво од 23.00 до 6.00, а у преосталом времену не више од три сата, подржало је више од 40.000 грађана. Зелено светло за то дао је и Скупштински одбор за културу.

"Истовремено овај предлог уводи и нешто што се зове обавеза одложеног емитовања ријалити програма. Ви ако имате у дневним терминима директно емитовање ријалити програма наравно да не можете никог да заштитите од насиља, ако имамо одложено емитовање од пола сата, онда заиста емитери имају одговорност", наводи Саво Манојловић испред Удружења за заштиту уставности и законитости.

Одговорност емитера у том предлогу дефинише се и кроз обавезу - најмање по пола сата културног, научног, документарног и програма за децу.

"Не можете да добијете националну фреквенцију, а производити само ријалити програм. То је као да добијете концесију на парк - обавезу да одржавате дрвеће и имате право на кокице и један кафић, а ви све то порушите и кажете ја сам то добио на 100 година и ту изградите тржни центар са казином. Ми смо подносили више пријава, скоро ниједном нисмо добили одговоре или у два случајева су то били одговори где РЕМ ипак не користи све своје механизме", указује Манојловић.

У РЕМ-у иницијатива да се емитовање ријалитија ограничи није стигла до стола. Предлог два члана тог тела да се то питање уврсти на дневни ред, завршен је резултатом пет према четири у корист ријалитија.

"Ми смо унутар самог РЕМ-а покренули иницијативу, која не подразумева она три сата у току дана која УЗУЗ-ова иницијатива има, а у потпуности је заснована на постојећим правним документима. Ови документи који тренутно постоје у потпуности регулишу ту материју, није потребно ништа ново. Али је можда ова иницијатива нешто када буде унело измене у закон, самим тим потпуни разјасни ситуацију и неће бити места за различите интерпретације", наводи Слободан Цвејић, члан Савета РЕМ-а.

Суд о иницијативи даће народни посланици, али само уколико пре тога добије позитивно мишљење Владе. Пут до пленума ће, кажу у ресорном министарству, бити дуг.

"Министарство сматра да није рационално мењати само тај део закона, већ да одмах по завршетку рада радне групе за Медијску стратегију, ми у другој половини године предузмемо измене и допуне сва три законског текста и да онда тај предлог, иницијативу узмемо озбиљно у обзир, буде на столу, а о њему одлучи радна група коју ће министарство основати", указује Александар Гајовић, државни секретар у Министарству културе и информисања.

Како би заштитили малолетнике од садржаја који се могу видети у ријалити програмима, у Црној Гори су их ставили под шифру. У суседној БиХ такав садржај се емитује само после поноћи до 6.00 ујутру, док у Хрватској то није посебно регулисано.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво