Повишене тензије у центрима за азил, мигранти се жале да немају информације о епидемији

После неколико инцидената, ситуација у мигрантским центрима у Обреновцу, Крњачи и Прешеву је под контролом. Мигранти су у изолацији дуже од три недеље и немају слободу кретања какву су имали пре увођења ванредног стања. Према подацима Комесеријата за избеглице и миграције, међу готово 8.700 миграната, колико их је тренутно у центрима, нема заражених.

Од покушаја бекства из карантина до међусобних препирки и туча. То су последице пораста тензија након 26 дана изолације у мигрантским центрима.

Због туче у прихватном центру у Прешеву, први пут од увођења карантина морала је да реагује и полиција.

"Није то била велика туча, али свака је туча проблем, позвали смо полицију више је то било кошкање али се смирило. Надам се да нисам у праву, али очекујемо да ће то бити чешће они су затворени, па је нормално да се јави нервоза и неко незадовољство међу њима", рекао је Слободан Савовић из Комесаријата за избеглице и миграције.

Мигранти се жале на мањак информација о пандемији

Од увођења ванредног стања и каратнина, организацијама које их штите, мигранти се жале пре свега на мањак информација. Тврде да јесу обавештавани о самом вирусу али не и о томе шта се дешава ван центара. Иако ковида-19 међу њима нема, страх је присутан.

"Многи се брину за своје здравље и фрустрирани су кад не могу да добију маске да се заштите, они су сви на малом простору и сви су збијени. Питање социјализације се овде поставља, колективни смештај је да ако дође до вируса, може да изазове катастрофалне последице", рекао је Радош Ђуровић из Центра за помоћ и заштиту тражиоцима азила. 

Страх и напетост довели су до насилног покушаја изласка једне породице из центра у Крњачи. Ситуација се смирила после пуцња упозорења.

У Обреновцу је, кажу у Комесеријату,  инцидент изазвала и раније проблематична група од педесетак миграната. И ту су војска и полиција реаговале и смириле ситуацију.

"На крају да позовете војску и полицију увек можете и ствар ће силом бити решена, али оно што видимо у свим центирма је потребна психолошка помоћ, информације и свакодневно на њиховим језицима, различит је састав тих људи. Међу њима има деце и жена и породица, не разумеју и у страху су шта се дешава", навео је Ђуровић.

Војска и полиција контролишу 16 прихватних центара 

Данас у Обреновцу изузев неколико сломљених стакала не делује да се ишта ванредно дешавало. Војска, у сарадњи с полицијом и Комесеријатом и даље контролише тај и још 16 прихватних центара за азил у Србији.

Због раније започетог реновирања центра, осим у објектима некадашње касарне неки од њих спавају и у шаторима.

Педесет миграната који су изазвали инцидент одмах је изоловано. Део те групе данас је преузела полиција и они ће бити даље процесуирани.

То је и захтев Комесеријата за избеглице и миграције, они су тражили да се сви виновници инцидената процесуирају у складу са законима који су на снази у ванредним околностима.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи