Безбедно је дати крв – у Институт за трансфузију као на посао или у апотеку

Милица Јовичић из Института за трансфузију крви Србије каже за РТС да не постоји опасност да се давалац зарази и позива грађане да дођу у Институт и дају крв поштујући све мере које важе и приликом одласка на посао или у продавницу и апотеку.

Иако је у Србији на снази ванредно стање, то не би смело негативно да се одрази на трансфузију крви. Очекује се смањен број здраве популације која може дати крв, као и смањен одзив добровољних давалаца, али сви који су здрави, могу и желе да дају крв то ни на који начин не треба да одлажу због ситуације са коронавирусом.

У циљу спречавања преношења инфекције, за даваоце крви су имплементиране додатне мере како би обезбедили довољне количине безбедне крви за трансфузијско лечење.

Већина мера су саставни део уобичајеног избора давалаца крви са изменама које имају за циљ само да појачају надзор у новонасталој ситуацији.

Милица Јовичић из Института за трансфузију крви Србије напомиње да давалац мора бити здрав и не сме имати симптоме респираторне инфекције, а они који су били у иностранству у претходних 28 дана, треба да одложе давање крви за 28 дана.

Позива грађане да дођу у Институт и дају крв поштујући све оне мере које важе и приликом одласка на посао или у продавницу и апотеку.

Истиче да не постоји опасност да се људи заразе приликом давања крви.

"Коронавирус се не може пренети преко трансфузије крви, даваоци крви се не тестирају на коронавирус. Безбедно је дати крв и не постоји опасност да ће се инфицирати онај који прими ту крв", напомиње Јовичићева.

Наводи да Институт ради само радним данима од 7 до 16, док се радно време екипа готово свакодневно мења, па је најбоље проверити план рада на сајту Института.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара