ИЗ ЧАСА У ЧАС

Први случај коронавируса у Србији, епидемиолози проверавају све са којима је био у контакту

Министар здравља Златибор Лончар на ванредној конференцији за новинаре саопштио је да је у Србији потврђен први случај коронавируса. Реч је о мушкарцу (43) који је боравио у Будимпешти и који се сам јавио надлежним органима. Осећа се добро и стављен је у изолацију у суботичкој болници. Биће тестиране све особе које су биле у контакту с њим.

19.40 – Тестови чланова породице зараженог мушкарца су негативни

18.10 – Према последњим подацима, у Србији је једна особа заражена коронавирусом, објављено је на сајту covid19.rs.

18.00 – Дописник РТС-а из Суботице незванично сазнаје да је заражени мушкарац предузетник из Бачке Тополе који је имао бројне међународне и домаће контакте и здравствени радници тренутно испитују са ким се све сусретао.

17.45 – Откако је потврђен први случај коронавируса у Србији, још осам особа је тестирано и чекају се резултати. До сада је укупно 68 особа тестирано. 

16.15 - У Републици Српској потврђен трећи случај коронавируса, саопштио министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић.

15.25 – Очекује се да током вечери у Суботицу оду Златибор Лончар и покрајински секретар за здравство. 

14.40 – Авио-компанија "Ер Србија" наставља да обавља редовне летове до све три дестинације у Италији до којих саобраћа из Београда – Рима, Милана и Венеције. Поручују да предузимају све неопходне мере предострожноссти и придржавају се свих процедура.

14.00 – Председник Алкесандар Вучић истиче да нема места паници због коронавируса јер, како каже, Србија није центар кризе, али треба бити опрезан. 

12.30Пацијент заражен коронавирусом је добро и клиничка слика му се поправља, каже за РТС Владимир Петровић са Института за јавно здравље Војводине.  

12.15Нема панике у суботичкој болници, обезбеђење на улазу зауставља и информише грађане, јавља дописник РТС-а. 

12.00 – Министарство просвете препоручило свим школама да одложе ђачке екскурзије у иностранство.

11.55Препоруке за заштиту од инфекције коронавирусом Института за јавно здравље "Батут".

10.30 – Пацијент код кога је потврђен коронавирус налази се у изолацији у болници у Суботици и добро је, рекао је министар здравља Златибор Лончар.  

Министар Лончар је рекао да се заражени мушкарац осећа добро и да нема тегобе. Налази се у изолацији у болници у Суботици. Узете су анализе свих особа које су биле у контакту са њим.

Његова сестра у Будимпешти код које је боравио имала је вирусну упалу плућа. Лончар је рекао да се заражени мушкарац понашао одговорно, да се самоизловао. Децу је послао код бабе и деде на село, а његова супруга је остала са њим.

Ноћас је урађен тест, а резултат који је стигао јутрос показао је да је мушкарац позитиван на коронавирус.

Лончар је рекао да је, што се тиче надлежних служби, урађено све како треба.

Поновио је да нема разлога за панику и замолио је грађане да се придржавају мера за сузбијање коронавируса.

Ситуација нова, али очекивана 

Епидемиолог Предраг Кон је рекао да је ситуација у Србији сада нова али да је потпуно очекивана, иако је он мислио да ће први случај бити у Београду.

Истакао је да систем функционише и да се у конкретном случају пацијент с тегобама сам јавио.

Према његовим речима, појава коронавируса значи далеко веће ангажовање епидемилошке службе.

Људи који су били у контакту са зараженим мушкарцем биће до детаља прегледани и стављени под надзор, евентуално у карантин.

Кон истиче да особе које би се нашле у карантину нису одговорне само према себи већ и према друштву.

"Такве особе не могу да раде, да иду у школе. То је битно у овом тренутку", поручио је Кон.

Лечење у изолацији 

Прецизирао је да се само лечење спроводи у изолацији и да је битно нагласити свим здравственим радницима да се припреме за рад у таквим условима.

Навео је да би оболевање здравствених радника имало двоструку штету – за саме раднике, али бисмо, с друге стране, били у дефициту с кадром који би лечио заражене.

Указује да се у наредном периоду могу очекивати и нови случајеви на другим местима, нарочито у главном граду који је најбронији.  

Иначе, већина земаља у региону је забележила случајеве коронавируса и стручњаци су наводили да је велика вероватноћа да се вирус појави у Србији. 

Нама најближе жариште је у Италији, а коронавирус је кренуо из Кине.

Некадашњи директор Инфективне клинике Клиничког центра у Београду, професор Мијомир Пелемиш, рекао је јутрос за РТС да нема разлога за страх, али да има за опрез. Препоручио је грађанима који су боравили у осетљивим подручјима да се јаве надлежним установама да би добили упутства како да се понашају ако примете симптоме. 

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се