Пелемиш о коронавирусу: Нема разлога за страх, али има за опрез

Некадашњи директор Инфективне клинике Клиничког центра у Београду, професор Мијомир Пелемиш, рекао је за РТС да су прогнозе незахвалне, али да постоји велика могућност да се коронавирус појави у Србији и да би сви требало да будемо на опрезу и да се понашамо као да је ту.

Мијомир Пелемиш је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, рекао да мере које су до сада спроведене морају још више да се појачају и да би здравствени радници требало да се припреме, као и да се провери сва неопходна опрема.

Наводи да су се у почетку, када се болест појавила, вршиле контроле на граничним прелазима и да су се давала обавештења, а сада би сви требало да размишљамо као да је инфекција скоро ту.

Истиче да не би требало да се плашимо, али да има разлога за већи ниво опрезности и да будемо свесни да болесници могу да буду присутни међу нама.

Пелемиш је рекао да је добро то што у региону нема много оболелих и што су то углавном особе које су допутовале из крајева где је болест узнапредовала.

Наводи да је највећа одговорност на здравственим радницима, а онда и на свима нама, јер болест угрожава онога ко се инфицирао, његову породицу, па потом све оне који са њим дођу у контакт.

"Различито реагујемо на различите врсте инфекција", навео је Пелемиш.

Рекао је да вирус мутира, да је нов и да се за сада највише зна о симптомима и да сваки дан стижу нове вести.

Пелемиш каже да је Србија имала срећу да избегне велике епидемије у свету и високосмртне болести, и да је у тим епидемијама здравствени систем урадио све акционе планове и да је био спреман за појаву великог броја оболелих.

Каже да не воли да се бави прогнозама и да се не зна колико ће вирус трајати. Додаје да вируси обично не воле високу температуру, али да остаје да видимо како ће се нови вирус понашати.

Препоручио је грађанима који су боравили у осетљивим подручјима да се јаве надлежним здравственим установама како би добили упутства како да се понашају ако примете симптоме.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво