Коронавирус у региону, тестирани ђаци и наставници из Бањалуке негативни

У Бањалуци је коронавирусом заражен мушкарац средњих година који се вратио крајем фебруара из Италије и његов син. Обустављена настава у Основној школи "Бранко Ћопић" у Бањалуци коју је похађао дечак који је заражен вирусом. Нико од 26 тестиране деце и 12 наставника нема коронавирус, али ће остати у изолацији наредних 14 дана.

У Републици Српској, Словенији и Мађарској, регистровани су први случајеви заразе коронавирусом. 

Хрватска влада прогласила је опасност од епидемије корона вируса. Северна Македонија је продужила забрану окупљања до 13. марта и захтевала да се спортска такмичења одржавају без публике. У Скопљу је један хотел стављен у карантин због сумње да су два госта инфицирана.

У Словенији су потврђена два случаја, а тамошњи министар здравља каже да је прва заражена особа стигла у земљу из Марока, преко Италије. 

У Бањалуци је заражен мушкарац средњих година који се вратио крајем фебруара са рада у Италији и његов син који иде у осми разред. Обустављена је настава у Основној школи "Бранко Ћопић" коју је похађао дечак који је заражен вирусом. У Бањалуци је заседао Кризни штаб за ванредне ситуације. 

Министар здравља Ален Шеранић потврдио је нико од 26 тестиране деце и 12 наставника нема коронавирус. Стигли су резултати тестова и сви су негативни. Они ће ипак остати у изолацији наредних 14 дана и тестови ће бити поновљени.

Отац и син који су заражени вирусом су у изолацији у Клиничком центру и њихово здравствено стање је стабилно. Надлежне службе настављају да прате ситуацију и о свим новим мерама јавност ће, кажу на време бити обавештена.

Спроводе се појачане мере дезинфексије, грађани се позивају да поштују препоруке. Помоћ Републици Српској је понудио кинески амбасадор али и министар здравља Србије.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик је рекао да нема разлога за панику.

У Мађарској заражена два студента из Ирана, заседао оперативни тим

Потврђено је и да у Мађарској има оболелих - заражена су два студента из Ирана. Два студента која се не познају а студирају на два факултата у Будумпешти били су у посети породицама у Ирану. Тамо су се очигледно заразили вирусом и дошли су у Мађарску крајем фебруара. Ту нису испоштовали правило да се 14 дана буде у карантину.

Они су хоспитализовани у једној будимпештанској инфективној клиници. Иначе, још 39 особа је у карантину.

Заседао је државни оперативни тим који чине највиђи државни и медицински званичници Мађарске. Председавао је премијер Виктор Орбан, који је рекао да је најпречи задатак да се сачувају животи и да ће за то бити на располагању сви државни ресурси и да ће се спречити ширење вируса.

"Оба иранска студента су у добром здравственом стању, немају температуру, имају само благе симптоме болести. Све до потпуног оздрављења, ирански студенти остаће у потпуној изолацији", каже Јанош Славик, инфектолог Средишње болнице у Будимпешти.

"Сви материјални и људски ресуси стављени су на располагање оперативном тиму за одбрану од заразе, имамо довољно лекара, медицинског особља и техничких средстава, попут маски", каже Виктор Орбан.

Због коронавируса појачана је контрола на граници Србије са Мађарском. Гранична санитарна инспекција дежура 24 сата. Формирана је и соба за изолацију а у протекла 24 сата издато је једно здравствено упозорење за путника који је долазио из Италије. Сви који долазе из заражених подручја подвргавају се интервјуима, бесконтактном мерењу темепратуре. 

У Србији нема заражаних коронавирусом. Према најновијим подацима објављеним у 18 часова на сајту Министарства здравља, у националној лабораторији Института "Торлак" тестирано је 56 особа, и сви узорци су негативни.  

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво