Стефановић: Србија неће бити уско грло за мигранте

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић обишао је гранични прелаз Хоргош са мађарским колегом Шандором Пинтером и са њим разговарао о начину на који Мађарска и ЕУ могу помоћи Србији у спречавању нелегалних миграција.

Небојша Стефановић је поручио да Србија неће бити уско грло у ком ће се скупљати мигранти када не могу да оду у неку од држава ЕУ. 

 

Истиче да МУП јача капацитете граничне полиције како би спречио улазак ирегуларних миграната и ојачао спољне границе наше земље и Европе.

Стефановић је рекао да Србија цени подршку Мађарске на путу европских интеграција и достизању високих стандарда који Министарство унутрашњих послова мора да има.

"Србија на озбиљан и одговоран начин приступа мигрантима који се налазе на нашој територији, али уз јасну поруку да кршење закона није добродошло и није нешто што ће се толерисати", рекао је Стефановић.

Министар је изразио задовољство што заједнички рад полиција двеју земаља и размена оперативних података дају резултате у сузбијању свих видова криминала.

О транспорту робе 

Тема састанка била је и унапређење капацитета граничних прелаза и начин на који би Мађарска могла да помогне Србији у циљу бржег и ефикаснијег транспорта робе преко државне границе.

"Наш циљ је достизање шенгенских стандарда и желимо да Република Србија своју граничну полицију успостави по угледу на најразвијеније земље Европе, да наши капацитети буду такви да Србија може да се похвали да је једна од држава која није чланица ЕУ, а која има највише могуће стандарде граничне полиције", истакао је Стефановић.

Пинтер је похвалио сарадњу српске и мађарске полиције и подсетио да 20 мађарских полицајаца од јануара помаже српским колегама у сузбијању ирегуларних миграција на македонско-српској граници.

"Ми ћемо се свакако трудити да побољшамо заједничке патроле и да их проширимо и на реку Тису", рекао је Пинтер и оценио да гранични прелаз Рабе–Кубекхаз, отворен октобра прошле године, савршено функционише, наводи се у саопштењу МУП-а.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво