Санкције, инспекције и девет мера за чистији ваздух

Министарство животне средине најављује санкције за локалне самоуправе које нису поступиле по Закону о заштити ваздуха. Да бисмо се изборили са аеро-загађењем, Министарство предлаже девет мера. Тврди да је само за једну од њих надлежно.

Министарство задужено за заштиту животне средине сматра да је кључ за решавање аеро-загађења на локалу, у општинама и градовима где се грађани суочавају са тим проблемима. Локалне самоуправе на то обавезује Закон о заштити ваздуха.

Министарство заштите животне средине је, како се наводи, у више наврата упозорило јединице локалних самоуправа на њихову законску обавезу израде краткорочних и дугорочних Планова квалитета ваздуха, и затражило извештаје о испуњавању те обавезе.

"Од 145 контактираних јединица локалне самоуправе (ЈЛС), до сада је 66 општинских и градских управа доставило извештај, од којих се 29 ЈЛС изјаснило да ће у 2020. години вршити мерења, 16 ЈЛС се обавезало да планира мере и активности а 21 ЈЛС се изјаснила да не врши мерење квалитета ваздуха нити планира израду планова", саопштило је Министарство.

С тим у вези, Министарство проверава постојање таквих планова у општинама и градовима, и за оне који нису то урадили примениће се прописане санкције, односно упутиће се на обавезе примене мера на које их Закон обавезује.

Надзор над емитерима штетних гасова 

Министарство је у оквиру својих надлежности предузело и инспекцијски надзор великих емитера штетних гасова.

Републичка инспекција за заштиту животне средине је у 2018. години обавила 83 инспекцијска надзора великих емитера штетних гасова и поднела једну прекршајну и 13 пријава за привредне преступе, а у 2019. години обавила 94 инспекцијска надзора о квалитету ваздуха и притом изрекла једну прекршајну и 12 пријава за привредне преступе.

Министарство је навело да и даље остаје отворено и спремно да пружи сваку помоћ локалним самоуправама као и до сада, у планирању и реализовању мера за побољшање квалитета ваздуха у овим општинама.

Министарство заштите животне средине је, свесно проблема недовољног броја мерних станица, као основе за поступање у овој области.

"У циљу добијања података о квалитету ваздуха, у 2019. години издвојили смо 25.200.000 динара за побољшање мониторинга у оквиру Државне мреже Агенције за заштиту животне средине", истакнуто је у саопштењу.

Министарство за "озбиљне мере"

Како је на манифестацији Министарства "Смањимо емисију штетних гасова и делујмо еколошки" у септембру прошле године истакнуто, Србија мора да крене са "озбиљним мерама како би се емисија смањила, побољшао квалитет ваздуха, предузеле стратешке мере у бројним секторима, и сви заједно повели рачуна о будућности Србије, ако нам је до ње стало".

У саопштењу се наводи да су за то "потребна милионска новчана средства, у еврима, али и подршка".

Мере које су неопходне су:

1. Израда планова квалитета ваздуха ЈЛС;

2. Гашење индивидуалних котларница;

3. Промена енергената који се користе;

4. Интензивни наставак заштите ваздуха од термоелектрана и електроенергетских капацитета;

5. Забрана увоза аутомобила и возила са евро 3 мотором;

6. Реорганизација и редукција саобраћаја;

7. Прелазак на употребу возила са чистијим погоном и увођење различитих олакшица за њихову куповину и коришћење;

8. Појачан технички преглед возила;

9. Пошумљавање.

"И на крају, од свих предложених и неопходних мера, формална надлежност Министарства заштите животне средине једино се огледа у тачки 1", закључује се у саопштењу.

Број коментара 36

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво