Шта ће локалне самоуправе предузети да смање загађење

Mеђу градовима са највећим процентом аеро-загађења су Београд, Панчево, Беочин, Ваљево, Бор, Ниш и Косјерић. Један од корака које локалне самоуправе најављују је прелазак на еколошки начин грејања.

У косјерићком дому здравља ове зимске сезоне повећан je број најмлађих пацијената са респираторним инфекцијама.

„Да ли је то последица аеро-загађења или последица једноставно хладног времена, са пратећим вирусним инфекцијама, ми не можемо са сигурношћу да кажемо. Народ се, нажалост, навикао. Када је ваздух јако загађен, труде се да на излазе напоље, да једноставно више времена проводе у кући“, каже др Илија Вукадиновић, директор Дома здравља Косјерић.

Проблем аеро-загађења био је повод за заједнички састанак свих установа и предузећа у Косјерићу. Одборници су донели одлуку о изради акционог плана.

„И на основу тог акционог плана, који ће нам израдити нека еминентна кућа, неки еминентни стручњаци, који ће нам рећи шта треба да радимо, ми ћемо се придржавати тих мера и тражићемо све помоћи од државе и Министaрства“, наводи Жарко Ђокић, председник Општине Косјерић.

Пре тога локална самоуправа у Косјерићу ће преласком на еколошке енергенте умањити за тридесет процената изворе штетног аеро-загађења.

Промена начина грејања

У Србији се, иначе, више од 60 одсто домаћинстава греје преко индивидуалних ложишта. То ће бити фокус радне групе и стратегије како би се наредних година променила ситуација, указао је директор Агенције за заштиту животне средине, Филип Радовић.

У Нишу топлана је на гас, па је намера да се домаћинствима која користе угаљ или мазут омогући прелазак на здравији начин грејања.

„Ми као Град ћемо на тај начин појефтињењем самог прикључка дати подстрек грађанима да се прикључе на систем даљинског грејања“, најављује Милош Милошевић, помоћник градоначелника Ниша.

Отклањање узрока 

Највеће аеро-загађење је током грејне сезоне, па су поједине локалне самоуправе прибегле отклањању главних узрочника штетних честица.

„Гасификацијом управо већег дела, или можемо рећи у потпуности свих хотела у Врњачкој бањи, већег дела јавних објеката, установа, школских објеката који се греју на гас, сведемо то на минимум“, каже председник Општине Врњачка Бања, Бобан Ђуровић.

Мерни инструменти у Краљеву у сваком тренутку могу показати квалитет ваздуха. Оно што удишемо видљиво је, али три дана касније.

„Тако да не може дан за даном, већ мора да се сачека одређени период да бисмо избацили коначне резултате“, објашњава Владимир Симић из Завода за јавно здравље у Краљеву.

Мобилни уређај за мерење аеро-загађења

Метеоролошка секција Основне школе „Мито Игумановић“ из Косјерића имала је на располагању и мобилни уређај за мерење аеро-загађења.

„Па смо правили истраживање у околним местима. Па, на пример, једно наше недавно истраживање је показало да је загађење ПМ честицама у Пожеги  знатно веће него што је у Косјерићу, а и другим местима. Показало је екстремне вредности“, наводи професор Миленко Стефановић.

У медијима се углавном прати ситуација у срединама где постоје мерне станице. А какав ваздух удишемо тамо где их нема питање је којим би требало да се позабаве све локалне самоуправе, али и држава.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 16. јан 2020, 14:11) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Smederevska vlast je umesto da je izbacila sad u nedelju dotrajalu podzemnu cisternu za grejanje poste i okolnih lokala i uvela gas za grejanje ona je samo zamenila i to vecom cisternom i samim ti sta uradila. Nastavila da zagadjuje jos vise jer se i posta prosirila...A ovamo krivi automobili a ceo centar grada smrdi na sagorevanje loz ulja i nafte....Sramota.. Eto sta je preduzela Smederevska vlast....

(четвртак, 16. јан 2020, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Гушење

А Крагујевац,, шта би људи аман..па нема свежег ваздуха из Бајчетине...

(четвртак, 16. јан 2020, 13:34) - prokupcanin [нерегистровани]

prokuplje

Zivim u Prokuplju i verujte to je zivot u dimu od novembra do aprila.Merna stanica naravno ne postoji i nema nas ni u jednom izvestaju.A kada odete u susedni Nis koji je stalno prekomerno zagadjen imate utisak da ste dosli u vazdusnu banju u odnosu na Prokuplje.E onda zamislite kakav je vazduh u Prokuplju.I niko nista ne preduzima.Lokalnu samoupravu bas briga.Namerno nece da postave mernu stanicu da se ne bi saznalo u kakvom dimu zivimo.

(четвртак, 16. јан 2020, 13:21) - anonymous [нерегистровани]

raketna pec - resenje za buducnost

Drva pogotovo ako su svoja iz private sume najjeftiniji su energenat. jedini problem stvar u odnosu na svuda prisutni sporete tipa "смедеревац" jeste potrosnja ogreva.licno svedocim da ako se sporet preuredi na nacelima dvostrukog lomljenja protoka dima a to je zapravo "raketna pec" moze se ustedeti 50-70% ogreva uz povecanje povrsine zagrevanja i "radne" temperature u stambenom prostoru.jedina mana je cesce lozenje za ovaj sistem dirigovanog kontrolisanog lozenja.Uostalom na drustvenim mrezama ova tema, sam po sebi od zivotne vaznosti, vrlo obradjena.Stoga u postojecim socijalnim i tradicijskim uslovima valja ponuditi konacno resenje za postojece nacine grejanja.Dim koji izlazi iz ovakve peci gotovo i da ne postoji jer se desava dvostruko sagorevanje ugljen monoksida a otud i dodatni iscrpak toplote cak i iz najobicnijih grana promera 2-5 cm. srecno

(четвртак, 16. јан 2020, 13:12) - anonymous [нерегистровани]

dodatno jos...

i lepo jos dodatno zagadivanje od duvanskog dima!milina! zdravije ne moze da bude narocito za decu.

(четвртак, 16. јан 2020, 13:03) - anonymousJA [нерегистровани]

Nista

Nece nista preduzeti ni lokalna samouprava ni drzava.Ovo je ispalo super da se skrenu teme afera sad pred izbore.Narod u panici zbog toga sto napolju ne moze da se dise,sto se gusi i kaslje.Ko moze sebi kod kuce da priusti pogodne uslove uz ruski preciscivac vazduha,taj ce bar u svom stanu disati normalno,jer on uvlaci i duvanski dim i ostale mirise u stanu.