Грађани Ваљева у опасности због загађености, лош квалитет ваздуха широм Србије

Најновнији подаци показују да индекс загађености ваздуха врло висок широм Србије. Најтеже се дише у Ваљеву и Косјерићу. Из Института за јавно здравље "Батут" поручују да нема разлога за панику.

Подаци Агенције за заштиту животне средине говоре да је ваздух "јако загађен" у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Ужицу, Нишу, Бору, Панчеву, Смедереву, Беочину.

Највиши – пети – степен загађености према мерењима Агенције регистрован на мерним станицама Нови Београд и Стари град, док је у четвртој категорији "загађен" на станици Мостар. Ваздух је у категорији "одличан" на Врачару.

И последњи подаци Градског завода за јавно здравље Београд од 12.00 показују да је ваздух у главном граду загађен.

Мониторинг Европске агенције за заштиту животне средине такође показује да је квалитет ваздуха у Београду "екстремно лош". 

Да је ваздух у престоници Србије лош, показују и подаци портала waqi.com који мери загађеност на глобалном нивоу.

Један од сајтова који такође прати загађеност на глобалном нивоу "Ер вижуал" Београд данас сврстава на листу најзагађенијих градова света. Према подацима овог портала, Београд је најзагађенији град Европе, а квалитет се квалификује као нездрав.  

Aлармантно у Ваљеву 

Како показују подаци Агенције за заштиту животне средине, у Ваљеву концентрација ПМ-10 и ПМ-2,5 честица прелазила је 300 микрограма по кубном метру.

Ваздух у Ваљеву и Косјерићу је био у "љубичастој зони" (веома нездрав), док су раније током јутра Ваљевци удисали ваздух који је био означен као "опасан по здравље", наводи сајт waqi.

Kaко се и наводи на самом порталу waqi.com, тај сајт генерише и показује податке које прикупља српска Државна мрежа за аутоматски мониторинг квалитета ваздуха, у оквиру Агенције за заштиту животне средине. 

Препоруке надлежних 

Поводом загађења ваздуха у градовима у Србији, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" раније је саопштио је да нема потребе за паником, али указује на значај примене мера заштите у условима загађења ваздуха. 

Препоручују да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Главни аерозагађивачи су ПМ-10 и ПМ-2,5 честице, које су врло ситне и опасне јер пролазе и кроз најситније дисајне путеве

ПМ-10 честице су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале. Ако је концентрација честица преко сто микрограма, што се често дешава у Србији, кажемо да је ваздух јако загађен.

Док се не промене временски услови и не дуне ветар који ће "растерати" штетне честице, метеоролози поручују да нећемо лакше дисати. 

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 15. јан 2020, 12:20) - anonymous [нерегистровани]

"zelena ekonomija"

je to ta "zelena ekonomija"?! naravno na srpski nacin?!

(среда, 15. јан 2020, 11:45) - Orao pao [нерегистровани]

Prekasno je za nas.

Za to je prekasno. A prekasno je i za deponije na svakom cosku, Srbija se davi u deponijama pored puta. Gradjevinski otpad na sve strane, Reke pune plastike. Otpad se ne sortira po domacinstvima. Pogotovo baterije koje idu u obican otpad . Jednom recju kultura ,volja i znanje nam fali da bi ucinili nesto. Da se narod edukuje da drzava odradi svoje i to da za zivi pa treba nekoliko decenija...
Prekasno je za nas

Orao pao orao pao

(среда, 15. јан 2020, 11:36) - anonymous [нерегистровани]

Vetar

Duni vetre malo preko...
Mi zavisimo od vetra, da li cemo da udisemo sta treba ili ne. Sto znaci da konstantno zagadjujemo godinama ali sad kad je vetar smanjen vise nego obicno samo vidimo koliko trujemo. Prethodnih godina smo isto trovali ali me mari rasterao vetar, ne vazi se.

(среда, 15. јан 2020, 11:26) - Šojić [нерегистровани]

Arsen u vodi i veštački sir

Čemu se uzbuđivati? U pijaćoj vodi vodovoda u Brzeću na Kopaoniku vrlo kancerogenog arsena ima 7 puta više od dozvoljene količine arsena u vodi za piće i niko se ne uzbuđuje, turisti šetaju, niko ih ne obaveštava. Ja sam jutros pojeo burek sa veštačkim mrvljenim sirom napravljenim tako što se neke hemikalije pomešaju sa otpadnom surutkom iz koje je prethodno izvučen sav sir, kajmak i pavlaka. Pekarima je zabranjeno da kupuju sir od seljaka a mlekare koriste priliku i prave veštački sir, njima je dozvoljeno. Čemu se sad uzbuđivati zbog kampanje koju vodi tamo neko Udruženje uvoznika novih vozila.

(среда, 15. јан 2020, 09:45) - willi [нерегистровани]

rece covek

pod hitno automobile euro 3, 4, i 5 treba ukinuti jer zasto ne kupovati euro 6. para se ima hvala bogu...
zasto jesti hleb ako imamo kolace!
a sto u svakoj drugoj kuci loze kotlove na ugalj i drva, pa izbacuje svaki od njih kao fabricki dimnjak crnilo i garez to niko ne pominje. preispitajte malo uzroke zagadjenja...zemljaci moji...

(среда, 15. јан 2020, 09:42) - Боки [нерегистровани]

Време

Разлог што се овим не бави више је управо јер је у питању сезонски проблем, у априлу већ нико и не размишља о овоме. "Фрка" се дигне у медијима три месеца годишње и онда крај идемо на друге теме. Као што су нпр. бројни удеси током лета горућа тема.

(среда, 15. јан 2020, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Kakvi su ovo strucnjaci?

Препоручују да осетљиве особе ограниче свој боравак напољу у јутарњим и вечерњим сатима.

Jel ovo neka sala?? A ostali mogu za vreme najveceg zagadjenja u istoriji Srbije, da borave, a zasto da ne i treniraju napolju!?

(среда, 15. јан 2020, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

Србија

Брже, јаче, боље!!

(среда, 15. јан 2020, 09:25) - Anonimni berač šumskih jagoda [нерегистровани]

Škrge bre

Mora da je u Kosjeriću zbog silnih vozila. Malo cement malo grejanje na drva. Isto i Valjevo. Ubija nas grejanje na drva i ugalj!!! Ugalj nikad jeftiniji. Hektari šuma ogoljeni usled ilegalne seče, država nije u stanju da se obračuna sa naoružanim šumokradicama. Koja Evropa i mi bre?!

(среда, 15. јан 2020, 09:22) - anonymous [нерегистровани]

Kineska tvornica guma...

...baš će da se usrećimo novim radnim mestima, platama i "boljem standardu" kada uskoro sve te plate budu upotrebljene za lečenje svakojalih oboljenja...