Шест ствари које треба да знате о ПМ-10 честицама које нас трују сваки дан

Није више новост да је загађен ваздух у Београду, Ваљеву, Косјерићу, Нишу, а један од најчешћих индикатора је висока концентрација суспендованих ПМ-10 честица. Ово је шест ствари које би требало да знате о овом загађивачу.

Величина

ПМ-10 честице су добиле назив по својој величини – оне имају мање од 10 микрометара. Ради поређења, људска длака је широка око 100 микрометара. И док се крупније честице задржавају, на пример у носу, ове честице продиру у плућа.

Састав честица

ПМ-10 честице могу бити различитог састава, а заједничка им је само величина. Оне су смеша дима, чађи, прашине и киселине уз тешке метале.

Квалитет ваздуха

Када је концентрација ових честица у ваздуху између 0 и 20 микрограма по метру кубном, кажемо да је квалитет ваздуха одличан, а добар је док не прелази 40 микрограма. До 50 микрограма ваздух је прихватљив, а преко тога кажемо да је ваздух загађен.

Ако је концентрација честица преко сто микрограма, што се често дешава у Србији, кажемо да је ваздух јако загађен.

Бројни здравствени проблеми

Дуга је листа здравствених проблема до којих може да доведе удисање ПМ-10 честица. Може да дође до апсорпције отровних материја у крви (на пример, цинка), до алергијских реакција, бактеријских и гљивичних инфекција, фиброзе, респираторних проблема...

Хируршка маска не помаже

Хируршке маске нису од помоћи у борби против ПМ-10 честица, али нано-маске јесу. Нано-маски, међутим, нема у продаји.

Извори загађења

Бројни су извори ових честица – од термоелектрана до аутомобила. Ту су, наравно, и природни извори, попут шумских пожара и полена. И пудер за лице може бити један од загађивача.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво