Како да уђете у цркве и тврђаве у које мало ко може

На три-де платформи, коју су урадили стручњаци Електронског факултета у Нишу, представљени су објекти од великог културног и историјског значаја за југ Србије. Израду платформе подржало је Министарство културе и информисања.

На сајту "Србија 3Д" налази се десет објеката од великог културног значаја. Реч је углавном о црквама и тврђавама на југу Србије. Урађена је и интерактивна мапа и сама унутрашњост објеката.

"Рецимо неке цркве у које смо могли да уђемо, ако кликнете на њих, можете да уђете у објекат и тада улазите у '360 фотографију' и можете да видите као да сте у фотографији", наводи Никола Стојановић, аутор пројекта. 

За овај пројекат изабрани су неприступачни и мање познати објекти.

"Није лако стићи до Соко града, није лако стићи на Козлик, иако се тамо доста ствари дешава. Прокупачка тврђава није много позната јер се просто не експлоатише у довољној мери и хтели смо да поставимо један изазов", наводи археолог Јулка Кузмановић. 

За снимање су коришћени дронови, а за све објекте биће урађени 3Д модели.

"Добијамо овакав модел који је потпуно исти као и сам објекат. Ево овде може да се види да фали један цреп и на нашем моделу фали један цреп, значи веома је детаљно и реално", истиче дрон оператор Милан Тодоровић. 

За ову платформу није потребно инсталирање никаквих апликација:

"Било да приступате интернету преко мобилних телефона, компјутера или таблета, ви увек добијате исти фидбек, односно исти одзив", каже Никола Стојановић. 

Екипа 3Д Србија на овом пројекту, који је подржало Министарство културе, радила је више од шест месеци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво