Стартап екосистем Београд – Нови Сад међу најбољима на свету

Стартап екосистем Београд – Нови Сад једини је екосистем из региона који је регистрован у последњем извештају водеће светске организације у овој области "Стартап Џином" из САД.

У последњем извештају о стању светских сартап екосистема које је спровела водећа светска организација у овој области "Стартап Џином", од анализираних 150 градова света издвојена су 54, међу којима је и стартап екосистем Београда и Новог Сада.

Као највећа предност екосистема Београд – Нови Сад истакнут је приступачан и квалитетан инжењерски кадар, док су видео-игре и блокчејн означени као најснажнији и најразвијенији сектори.

У оба сектора Београд и Нови Сад су међу 10 најбољих екосистема на свету. Између 200 и 400 стартапа основано је у оба града, а наш екосистем налази у првој фази развоја, такозваној фази "активације", наводи се у извештају.

Председница Владе Ана Брнабић рекла је да је то сјајна вест за Србију, јер ће потенцијални инвеститори на тој релевантној ранг листи моћи да виде да су Београд и Нови Сад један од технолошких центара света у 21. веку.

"То је Србија за коју се боримо и слика наше земље какву желимо да пошаљемо у свет", поручила је Брнабићева, а наводи се у саопштењу Владе Србије.

Премијерка је подсетила да је председник Александар Вучић у Београду положио камен темељац за изградњу кампуса америчке компаније НЦР. У том контексту истиче и да је вест за српски стартап екосистем потврда да је Србија на правом путу да постане један од лидера у ИТ индустрији у Европи.

Међу сличним екосистемима, домаћи екосистем растао је најбрже о чему сведоче и максимална оцена 10 за раст инвестиција у домаће стартапе и оцена 9 за раст укупног броја стартапа, наводи се у саопштењу.

"Стартап Џином" наводи и поједине мере које је држава спровела са фокусом на ниске пореске стопе за компаније – пореске олакшице у двоструком износу трошкова истраживања и развоја, уз посебан режим за креирање интелектуалне својине са веома повољном пореском стопом од само три одсто.

"Стартап Џином" је америчка организација која већ 10 година анализира стартап екосистеме широм света, а њихов годишњи извештај је најсвеобухватнији и најкредибилнији документ који се бави овом тематиком.

Ове године су у истраживању које претходи изради извештаја учествовали стартапи из више од 150 градова са свих континената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи