"Викинг бебе" стижу и у Србију

Донедавно је куповина репродуктивних ћелија била могућа само за оне са дубљим џепом или на кредит. Процедура је могла да се започне и заврши само у иностранству. Али недавно донети правилници могли би да свима олакшају пут до потомства. Први пут дозвољен је увоз и извоз репродуктивних ћелија. Сличне прописе Данска је усвојила пре петнаестак година, а сада је највећи извозник репродуктивних ћелија.

Двадесетдвогодишњи Данац је анонимни донатор репродуктивних ћелија од пунолетства. Воли фудбал и студира дигитални дизајн. Добровољни је и давалац крви, што је за многе Данце рутина. Рачуна да је Банку репродуктивних ћелија посетио око 1.500 пута.

"Постао сам донатор јер желим да помогнем. Много је људи који не могу да имају деце. Недавно сам позвао и пријатеља да постане донатор", додаје донатор из Данске.

Према српским прописима, он би могао да донира највише три пута. Исто ограничење важи и за жене. Оне не могу да имају мање од 21 ни више од 34 године, а за мушкарце горња граница је 40 година. Први пут дозвољен је и увоз или извоз репродуктивних ћелија.

"Предвиђено је правилницима да се за сваки појединачни случај када нема ћелија код нас или ембриона онда тек посегне за увозом и извозом", објашњава Сандра Јовановић из организације "Шанса за родитељство".

А по извозу, Данска је прва. Десетине хиљада тако рођених широм Европе зову "викинг бебама". Званично, највећа банка налази се у универзитетском граду Архусу.

На десетине жутих кутија значе да је дневна испорука спремна да крене из Данске на пут западне Европе. Оне углавном стижу на адресе клиника које их наручују, само у земљама у којима је то дозвољено.

"Извозимо у сто држава. Наши клијенти су жене широм света, углавном саме, али и геј и хетеро парови. Тако је и са женама на Балкану. Ипак, проблем је када увоз није дозвољен, онда им препоручимо клинку на којој то могу да ураде", наводи Хелен Сајерсен Мирт из "Cryos international"-а.

Најближа нам је била у Северној Македонији, али су се многи одлучивали да процес заврше на Балтику.

"Прошле године из ваше земље на клинику је дошло тридесетак жена. Тај број је мањи него раније. Али очекујемо да их поново буде више, јер су сада прописи промењени, па је могуће и да донатор не буде потпуно анониман", истиче Свенд Линденберг са Клинике за оплодњу.

У Србији ће сви подаци бити строго чувани. Очекује се да нови прописи олакшају скупе процедуре и третмане – бар за цену путовања.

"На донацију не иду људи који то раде из хира, не иду зато што бирају боју очију, већ су то људи који су приморани на такву процедуру јер немају своје репродуктивне ћелије", напомиње Јовановићева.

Лекар ће бити тај који препоручује, односно тражи донора. Али девет нових правилника дефинисало је начин узимања ћелија, не и финансирање. То удружења најављују као следеће питање за државу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво