Вучић: Све је џабе ако нема деце

Број деце је све мањи и мањи, упозорио је и данас председник Србије Александар Вучић приликом обиласка реконструисаног породилишта у Алексинцу. Србија ће, понавља председник, нестати као нација уколико грађани не промене свест о томе.

"Највећи проблем имамо са бројем рођене деце. И ја позивам људе у Србији и не занима ме ко ће шта да ми каже, да ми пребаци, ко ће да ми говори да дирам у нечија права или да радим нешто лоше... Србија и ми као народ нећемо моћи да опстанемо уколико у својим главама нешто не променимо", поручио је Вучић након отварања реконструисаног породилишта у Алексинцу.

Он је нагласио да ће држава и Влада Србије и даље наставити да раде на подстицајним мерама за подизање наталитета.

"Имаћемо најмодерније болнице, предивно урађене зидове, лепе кревете, све што треба да се уради и уреди, али није број деце директно прорционалан развоју економије, напретку животног стандарда. Напротив, неретко је то обрнуто пропорционално. Зато и апелујем на свест људи", рекао је Вучић.

Вучић каже да Срби треба да разумеју да нестајемо као нација.

"Џабе нам је што ћемо проблеме решавати, што ћемо се обрадовати платама и пензијама за три или четири месеца већим него икада пре уколико не будемо имали деце", рекао је Вучић.

Рекао је да инвестирање у градове и општине не значи ништа уколико не буде деце, али и људи који ће чувати оно што је изграђено.

Због тога је људе у Србији замолио да размисле о томе јер, како каже, "од тога ништа није важније".

Највећи пад у броју рођене деце у Србији, према његовим речима, јесте у Новом Пазару.

"Према подацима, раније је било више деце и у Новом Пазару и у Врању, али из Врања је део отишао у Прешево, где је отворено породилиште, тако да то није суштински пад. Ту је још градова као што је Панчево. У сваком случају, много је места са значајним падом и морамо да видимо шта да урадимо", указао је председник.

Ипак, он је рекао да сматра да је на родитељима одлука и поручио младим људима да размисле шта остављају иза себе Србији.

Алексинчанима је честитао на обновљеном породилишту, у којем се данас родило једно дете, а свим грађанима поручио да ће се финансијским мерама настојати да имају могућност да издржавају децу.

Захвалио је Драгици Николић јер је њена фондација омогућила реконструкцију породилишта.

Драгица Николић је рекла да је у реконструкцију, санацију и адаптацију породилишта на делу трећег спрата Опште болнице уложено 54,5 милиона динара.

Реконструкција је извршена и уз помоћ донација Црвеног полумесеца УАЕ и Црвеног крста Кине.

Она је навела да се активности фондације настављају, те да ће у уторак бити додељени таблети најуспешнијој деци у Србији.

"То је корак ка нечему чему наша држава све време стреми и чувена фондацијска реченица је да нас буде више", рекла је Николићева.

Директор Опште болнице Алексинац Горан Видић рекао је да је реконструкција породилишта започета прошле године и да је уз помоћ Фондације Драгице Николић успешно окончана.

Он је навео да је капацитет породилишта 14 кревета, а да се у овом породилишту годишње роди око 300 беба.

Како каже, реконструкција ће много значити Алексинцу, али и Сокобањи и општини Ражањ, који се ослањају на то породилиште.

Видић је истакао и да се данас, баш на дан отварања, родио један дечак што је, каже, добар знак.

Видић: Квалитетна и скупа опрема 

Објаснио је да су спроведени сви радови, али да је набављена и јако квалитетна и скупа опрема, те да ће, уколико буде потребно, моћи да се обавља више порођаја.

Видић је закључио да је ово и нови импулс за запослене у болници и доказ да, када се добро ради, може да се дође до резултата.

Како је саопштено из Фондације Драгице Николић, у реконструкцији су замењене комплетне електроинсталације, а инсталације водовода и канализације су замењене како за породилиште, тако и за целу вертикалу болнице.

Обезбеђено је централно снабдевање топлом водом за породилиште, као и набавка и уградња агрегата за целу болницу, са инсталацијама. 

Замењени су и сви слојеви подова, зидови су огуљени и поново малтерисани, а обезбеђена је и централна вентилација и климатизација за породилиште.

Поред унутрашњих радова, бетониран је и прилазни пут и урађен потпорни зид са оградом за несметани прилаз санитета улазу у болницу.

Када је у питању опрема, набављена је савремена операциона лампа, неопходни инструменти за функционисање порођајне сале, сав намештај, комплетна опрема за породиље и бебе. 

Такође, у сарадњи са Црвеним крстом Кине за породилиште ће бити обезбеђени централни стерилизатор, апарат за анестезију, респиратор и два пацијент-монитора.

Бивша амбасадорка Индије Нариндер Чаухан донирала је средства за личну хигијену за породиље.

Породилиште има централни хол, пријемну ординацију за труднице, собу за припрему трудница, порођајну салу, три собе за породиље са 14 кревета, собу за изолацију и остале пратеће садржаје.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво