Недимовић за РТС: Са малинарима ћемо разговарати о свему осим о цени

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће сутра у Министарству пољопривреде примити малинаре на састанак током којег ће разговарати о свим проблемима и покушати да нађу решење. Додаје да неће бити разговора о откупној цени јер, како каже, цену одређује тржиште. Верује да о цени произвођачи могу да преговарају са откупљивачима.

"Сутра у десет сати у Министарству пољопривреде имаћу састанак са малинарима. Разговараћемо о начину како држава може да им помогне и да смањи трошкове њихове производње, како да реагујемо на нове тржишне изазове који су се појавили и који нису лаки, који су много тешки", рекао је Бранислав Недимовић гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Додаје да неће разговарати о цени јер, како каже, цену одређује тржиште.

"Разговараћемо о свим проблемима српске малине, о њеном квалитету и како да је извозимо на тржиште. Не можемо да причамо о цени јер цену одређује тржиште", истиче Недимовић.

Изразио је наду да ће малинари и хладњачари разговорима успети да дођу до компромиса, јер је то у њиховом интересу.

"Жеље су једно, реалност је друго, видећемо шта ће бити са ценом, али и хладњачарима је интерес да нађу заједнички језик са малинарима, јер шта ће они наредне године радити уколико производња сада пропадне. Ми на тржишту имамо друге противнике", оценио је министар.

Додаје да ће ова година бити тежа него претходна.

"Ова година ће бити тежа него претходна, али ни очекивања за следећу нису маестрална", оценио је Недимовић.

Истиче да је из Србије до маја, извезено око 99.000 тона малине и да је нормално да долази до промена на тржишту, односно до смањења потражње.  

"То је све нормално када је реч о храни. Људи имају различите потребе и аспирације. Морамо да схватимо да се мењају прилике и цене, свежа малина је много конкурентнија од смрзнуте", наводи министар. 

Додаје да се у Србији малина конзумира свега три одсто.

"Наше тржиште је тржиште западне Европе, јер ми конзумирамо свега три одсто малине", рекао је Недимовић. 

Захвалио је малинарима који су синоћ прекинули протест и блокаду пута код Пријепоља.

"Одговорили су на апел премијерке и председника да није решење да се блокирају саобраћајнице него да се разговара и то је једина ствар која је пресудила у овој причи. Захвалио бих се овим људима који су прекинули протест, који су отишли својим кућама, али су магистралу оставили чисту", наводи министар.

Ускоро прва средства пољопривредницима из ИПАРД фондова 

Недимовић наводи да је Србији на располагању 175 милиона евра из ИПАРД фондова, најавивши да ће ускоро бити додељени први уговори српским пољопривредницима. 

"Јуче смо имали посебну радну групу, они су исказали велико задовољство због великог броја пристиглих апликација – око 540, много више него у другим европским земљама, што нас радује", истакао је Недимовић.

Наводи да су први уговори спремни.

"Првих десет или петнаест уговора већ је спремно, јуче је стигао финансијски споразум који треба да прође ту формалну процедуру и све је спремно за плаћање", наводи министар.

Додаје да је нов изазов за државу брзина решавања поднетих захтева.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(среда, 06. јун 2018, 19:12) - anonymous [нерегистровани]

Seljak

Ja sam seljak.Mene interesuje samo cena.Pitam i sebe i vas.Za sta meniu sluzi drzava.Vlast/Da mi uzima porez,da me globi.Za sta primaju platu minostri,Vlada,birokratija kad ja sam moram da proiozvedem i da izvezem.

(среда, 06. јун 2018, 19:03) - Stvarnost [нерегистровани]

Odgovor

Jeste u Austriji ali koliki je standard?

(среда, 06. јун 2018, 15:32) - anonymous [нерегистровани]

Cena

U poljskoj seljak dobija gorivo najmanje 40 posto jeftinije.dobija 300- 800eura subvenciju,da li da nastavljam dalje.sramota sto ne branimo nase seljake

(среда, 06. јун 2018, 14:59) - Milos [нерегистровани]

Cena

Cena maline u Poljskoj je oko 1e, tako da malinari morate i o tome da razmisljate. Drzava ne sme da se mesa u trziste, a vama ako neodgovara cena, skupite se i napravite svoje hladnjace pa prodajte dalje...

(среда, 06. јун 2018, 14:53) - Дејан [нерегистровани]

Зашто увозимо малину из других земаља и тиме повећавамо понуду и обарамо цену нашој малини???

То је право питање. Утакмицу на тржишту губимо управо због Владе која је дозволила откупљивачима да увозе малину из Пољске и БиХ и да је поново продају као српску малину. Тиме уништавају наш бренд, малине која је важила за најквалитетнију у Европи. Ту може и мора држава да реагује.
Интересантно је да смо највећи извозници а уједно и највећи увозници малине, што је апсурдно.
Има Влада начина да заштити наше произвођаче и те како, само ако то хоће.

(среда, 06. јун 2018, 14:45) - Neša [нерегистровани]

Ah...

"Ministar srpski"!

(среда, 06. јун 2018, 13:54) - Ruki [нерегистровани]

Malina

Eto neka idu onda u ove novootvorene fabrike stranih investitora
pa neka rada za 20.000,00 mesečno, verovatno je to veća mesečna
zarada.

(среда, 06. јун 2018, 13:40) - anonymous [нерегистровани]

Malina

Eeeeee moj Ministre,cena je najvaznija i o njoj se mora razgovarati na prvom mestu.Bez prave cene nema ni malina.Tako je to u kapitalizmu!!!Gde ste vi to studirali i kako su vas ucili?Nemogu da verujem da posle ovakve izjave vi drzite ministarsko mesto!!!!Zato nam tako i ide,,,,

(среда, 06. јун 2018, 13:26) - Miki [нерегистровани]

Nacionalni znacaj

Poljoprivreda avake zemlje zasluzuje posebnu brigu i paznju svake drzave.Zar vi mislite da neko ko je pre godinu dve zasnovao vocnjak ili malinjak moze tako brzo da se preorjentise na neku drugu proizvodnju a da ne dozivi finansijski sunovrat.To su dugorocne investicije koje zahtevaju ozbiljan pristup i brigu drzave i resornog ministarstva

(среда, 06. јун 2018, 11:20) - MIG [нерегистровани]

Cena

U Austriji u Marketu placate za malinu 125 grama ....grama.. 2,99,- Eura