Недимовић за РТС: Са малинарима ћемо разговарати о свему осим о цени

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за РТС да ће сутра у Министарству пољопривреде примити малинаре на састанак током којег ће разговарати о свим проблемима и покушати да нађу решење. Додаје да неће бити разговора о откупној цени јер, како каже, цену одређује тржиште. Верује да о цени произвођачи могу да преговарају са откупљивачима.

"Сутра у десет сати у Министарству пољопривреде имаћу састанак са малинарима. Разговараћемо о начину како држава може да им помогне и да смањи трошкове њихове производње, како да реагујемо на нове тржишне изазове који су се појавили и који нису лаки, који су много тешки", рекао је Бранислав Недимовић гостујући у јутарњем Дневнику РТС-а.

Додаје да неће разговарати о цени јер, како каже, цену одређује тржиште.

"Разговараћемо о свим проблемима српске малине, о њеном квалитету и како да је извозимо на тржиште. Не можемо да причамо о цени јер цену одређује тржиште", истиче Недимовић.

Изразио је наду да ће малинари и хладњачари разговорима успети да дођу до компромиса, јер је то у њиховом интересу.

"Жеље су једно, реалност је друго, видећемо шта ће бити са ценом, али и хладњачарима је интерес да нађу заједнички језик са малинарима, јер шта ће они наредне године радити уколико производња сада пропадне. Ми на тржишту имамо друге противнике", оценио је министар.

Додаје да ће ова година бити тежа него претходна.

"Ова година ће бити тежа него претходна, али ни очекивања за следећу нису маестрална", оценио је Недимовић.

Истиче да је из Србије до маја, извезено око 99.000 тона малине и да је нормално да долази до промена на тржишту, односно до смањења потражње.  

"То је све нормално када је реч о храни. Људи имају различите потребе и аспирације. Морамо да схватимо да се мењају прилике и цене, свежа малина је много конкурентнија од смрзнуте", наводи министар. 

Додаје да се у Србији малина конзумира свега три одсто.

"Наше тржиште је тржиште западне Европе, јер ми конзумирамо свега три одсто малине", рекао је Недимовић. 

Захвалио је малинарима који су синоћ прекинули протест и блокаду пута код Пријепоља.

"Одговорили су на апел премијерке и председника да није решење да се блокирају саобраћајнице него да се разговара и то је једина ствар која је пресудила у овој причи. Захвалио бих се овим људима који су прекинули протест, који су отишли својим кућама, али су магистралу оставили чисту", наводи министар.

Ускоро прва средства пољопривредницима из ИПАРД фондова 

Недимовић наводи да је Србији на располагању 175 милиона евра из ИПАРД фондова, најавивши да ће ускоро бити додељени први уговори српским пољопривредницима. 

"Јуче смо имали посебну радну групу, они су исказали велико задовољство због великог броја пристиглих апликација – око 540, много више него у другим европским земљама, што нас радује", истакао је Недимовић.

Наводи да су први уговори спремни.

"Првих десет или петнаест уговора већ је спремно, јуче је стигао финансијски споразум који треба да прође ту формалну процедуру и све је спремно за плаћање", наводи министар.

Додаје да је нов изазов за државу брзина решавања поднетих захтева.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво