У Србији од мултипле склерозе болује око 7.000 људи

"Уђи у мој свет" – под тим називом у Србији се обележава Светски дан посвећен оболелима од мултипле склерозе. То је болест која долази изненада, и најчешће погађа младу, радно способну популацију. Светски дан обележен је у Спортском центру Ташмајдан, где је, између осталог, одржана необична пливачка штафета – наши познати глумци, пливачи, певачи, пливали су заједно са пацијентима и лекарима.

У Србији од мултипле склерозе болује око 7.000 људи. Један од оболелих, код којег болест на срећу још није узела маха, био је данас у пливачкој штафети - јер и пливање помаже тим пацијентима.

Подршку оболелима дали су и лекари, глумци, али и наш најбољи пливач Велимир Стјепановић.

"Много ми је драго што сте сви дошли да подржите ову лепу акцију и што сам ја овде", каже Велимир.

Ко је данас најбрже пливао није било важно, јер сви су хтели да поруче само једно – да је оболелима неопходна боља и здравствена и социјална и друштвена подршка.

"Пацијенти још немају иновативну терапију, али надамо се да хоће. Министарство је системски кренуло да решава једно по једно", каже проф. др Јелена Друловић са Клинике за неурологију Клиничког центра Србије.

"Данас се лечи око хиљаду људи, ми бисмо волели и више, што се тиче социјале неопходна нам је подршка посебно за оне пацијенте у најтежем стању, нпр. рехабилитација, зато смо данас овде јер је пливање добро за те пацијенте", каже Весна Савић из Друштва мултипла склерозe Србије.

Министар Зоран Ђорђевић поручио је да Влада Србије ради активно на побољшању услова живота особа са инвалидитетом и омогућава њихову равноправност, недискриминацију и пуно учешће у друштву. 

"Ми ћемо вам увек бити подршка, и ветар у леђа, и ту смо за све шо вам треба", рекао је Ђорђевић.

У свету мултуплу склерозу има око два и по милиона људи. То је озбиљно, аутоимуно, неуродегенеративно и запаљењско обољење које напада централни нервни систем-мозак и кичмену мождину.

Непредвидива је и најчешће погађа особе између 20. и 40. године. Лекови могу да је држе под контролом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво