Мој прадеда, патријарх Павле

Био ми је узор у свему, прича за РТС Михаило Вукоичић, праунук патријарха Павла, иначе професор клавира у музичкој школи "Мокрањац".

Његова светост патријарх српски господин Павле данас почива у миру и тишини на месту где је то желео, у порти манастира Раковица. Митрополит Амфилохије јутрос је служио литургију, а патријархов гроб и данас су обишли грађани и верници.

Патријарх Павле је био узор свом праунуку Михаилу који је у погребној поворци јуче носио његов крст.

Михаило Вукоичић, праунук патријарховог рођеног брата Душана, иначе професор клавира у музичкој школи Мокрањац, за РТС се присећа успомена на покојног патријарха. Каже да је поглавар СПЦ био строг, али без наметања и прекора.

"Не наметање, једна потпуна слобода, давао ми је савет у смислу - помоћи ћу ти, али никако - ти мораш овако, зашто си наместио фризуру овако или онако, зашто си уписао Академију а не богословију или права", рекао је Михаило.

Колико год је патријарх био смеран и скроман, био је и модеран, објашњава Михаило.

"Мој прадеда Павле ми је пред одлазак на постдипломске студије у Швајцарској поклонио мобилни телефон, што је веома модеран поклон, ако тако може да се каже и ја га још увек имам", рекао је Михаило.

Патријарх Павле је за живота даривао свог праунука малим даровима, попут крста са Христовог гроба и минијатурних иконица које Михаило данас чува као амајлије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво