ХИВ не мари за боју униформе

Сједињене Америчке Државе донирале су Војномедицинској академији опрему вредну више од 70.000 долара за дијагностификовање и праћење ХИВ позитивних пацијената, као и личну заштитну опрему за повећану безбедност током мировних мисија и превентивне едукативне материјале за припаднике Војске Србије.

Како је истакао амбасадор САД Кајл Скот приликом предаје донације, ХИВ и сида прете свима, а поготово војсци, која је у мисијама на локацијама где је ризик велики. Он је додао да је Србија једна од 80 земаља, са којима САД сарађују у напорима да се заустави ширење те болести

"ХИВ и сида не маре за то коју униформу носите и нико није имун на ефекте те болести, али на срећу, против ње не морамо да се боримо сами. На дан посвећен борби против сиде, присећамо се свих оних који су изгубили свој живот због те болести, али, исто тако, обнављамо своју одлучност да омогућимо широм света бољи приступ заштити, третманима и већој нади у решавању проблема повезаних са ХИВ-ом", рекао је Скот.

Према његовим речима, данашња донација ВМА, с којом су партнери већ дуго година, представља корак даље у тој борби.

САД су од 2006. године, каже Скот, преко свог Министарства одбране, донирале више од милион долара за постизање тог циља и додаје да је прошлогодишња донација, лична заштитна опрема, коришћена од стране хируршког особља Србије у мировним мисијама у Централноафричкој Републици, Конгу, Сомалији и Малију.

"Овогодишња донација укључује опрему за дијагностификовање и праћење пацијената који су ХИВ позитивни, личну заштитну опрему за повећану безбедност током мировних мисија и превентивне едукативне материјале за припаднике Војске Србије. Циљ едукације је да се дигне свест о ХИВ-у и АИДС-у, како би се повећао и број добровољних тестова на ХИВ", рекао је Скот.

Указује да је Светска здравствена организација проценила да је ХИВ-ом заражено више од 70 милиона људи и да је више од 30 милиона људи умрло од те болести, те да је процена УН да моментално у Србији са Сидом живи 2.700 људи, док, уз благовремено откривање и одговарајуће лечење, Сида не мора да буде фатална.

Државни секретар Министарства одбране Бојан Јоцић рекао је да донација САД од 74.095 долара омогућава праћење савремених трендова у превенцији вируса ХИВ-а, те да се 1. децембар, Међународни дан борбе против Сиде, обележава наставком "одличне сарадње" Министарства одбране Србије и САД у области превенције те, и даље неизлечиве болести.

"У програму за превенцију и контролу ХИВ-а, Министарство одбране САД, наша војска учествује са војскама из 80 земаља света, што потврђује чињеницу да је ХИВ проблем у војној популацији на глобалном нивоу", рекао је Јоцић.

Ипак, како каже, међународна сарадња наше земље и САД огледа се у бројним заједничким хуманитарним акцијама и истиче сарадњу са ВМА у борби против инфекције изазване вирусом ХИВ-а.

"Превентивне активности управо су важне у великој мери због континуираног учешћа припадника Министарства одбране и војске Србије у мировним операцијама широм света, јер они практично представљају посебно угрожену популацију", рекао је Јоцић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво