Гљиве природни деконтаминатори

Земљиште и вода загађени осиромашеним уранијумом могу бити деконтаминирани уз помоћ гљива, закључили су истраживачи са британског универзитета Данди.

Гљиве су одлично напредовале на честицама осиромашеног уранијума, претварајући га у фосфорна једињења, чиме се спречава доспевање уранијума у земљиште или организам животиња и људи.

Како је прецизирао Џефри Гед, један од аутора истраживања, процес се одвија на следећи начин. Првобитно се површина уранијума покрива оксидним слојем, а затим влага провоцира корозију истовремено стварајући оптималне услове за раст гљива.

Гљиве убрзавају порцес корозије, издвајајући стабилне фосфате, који имају мале шансе да се нађу у ланцу исхране.

"Овај феномен може да буде од великог значаја за развој технологија деконтаминације уранијумом загађених територија", указује истраживачка група Геда.

Из ранијих истраживања, британски научници су знали да неки микроорганизми живе на рачун радиоактивних руда и да су чак способни да "сваре" токсичне материје без последица по сопствени живот, па су у лабораторијским условима покушали да гљиве "нахране" осиромашеним уранијумом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво