Хранитељи спремни за прихват деце миграната

Светлана Миленковић психолог из Центра за породични смештај и усвојење наводи за РТС да постоји велики број заинтересованих хранитеља за прихват деце миграната. Истиче да се могу пријавити хранитељи који имају лиценцу.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Светлана Миленковић је рекла да је 50 хранитељских породица заинтересовано за прихват деце миграната. Истиче да ипак то не значи да ће свима њима прихват бити и одобрен.

"Имамо 50 хранитељских породица заинтересованих за прихват деце миграната који се тренутно налазе у Србији, међутим то не значи да ће свима њима он бити и одобрен. Заинтересовани морају да испуне стандарде који важе у хранитељству", објашњава Миленковићева.

Истиче да ће породице морати да прођу кроз посебан програм који ће оснажити хранитеље.

"Зинтересовани морају да прођу посебан програм-обуку. Теме обуке су културна различитостима и траума. Културна различитост јер нам деца долазе из различитих култура: Ирака, Сирије, Пакистана, Авганистана а траума јер су на том путу од више хиљада килоометара вероватно прошла кроз трауматска искуства", оцењује психолог у Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

Наводи да се могу пријавити хранитељи са линцецом.

"Могу да се пријаве хранитељи који имају лиценцу и који су прошли редовну обуку. Углавном се пријављују хранитељи са искуством али оно није пресудно јер се могу пријавити и хранитељи који имају лиценци а до сада нису бринули о  деци биће оснажени кроз програм и имаће помоћ и подршку саветника за хранитељство" објашњава Миленковићева.

Истиче да су хранитељи у Србији први на балканској рути који су на овај начин понудили прихват деци мигрантима.

"Ми смо први и јединствени, наши хранитељи су препознали суштину права а једно од њих је право детета на живот у породицу и зато су хранитељи из Србије спремни да пруже помоћ и дом деци мигрантима", наводи психологу Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

Најављује да ће се у мају одржати обука за заинтересоване хранитеље.

"Током маја ће се у Новом Саду, Нишу и Београду бити организована обука за хранитеље. Сматрам да ће негде између 30 и 40 хранитеља успети да одговоре на потребе за смештај деце миграната", закључила је психолог у Центру за породични смештај и хранитељство Светлана Миленковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво