Појачана контрола брзине у саобраћају

Припадници Министарства унутрашњих послова, Управе саобраћајне полиције, у оквиру међународне организације ТИСПОЛ – мрежа саобраћајних полиција, спроводиће акцију појачане контроле брзине кратања возила.

Акција ће се спроводити у свим државама које сарађују у оквиру ТИСПОЛ-а  у 28 земаља чланица Европске уније, Швајцарској, Норвешкој и Србији.

Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао је за РТС да је полиција на путевима у Србије почела контролу брзине и да ће то у наредних седам дана бити приоритет.

Према његовим речима то се првенствено ради због безбедности грађана.   

"Уколико само десет километра возите брже од дозвољеног зауставни пут се продужава за осам метара, или, ако ударите пешака том брзином шансе да преживи су 80 одсто, ако га ударите са само 10 километара брже, шансе да преживи су само 20 одсто. Дакле тих 10 килметра су често питање живота или смрти, инавалидности и разлика да ли ћете отићи у затвор или нећете", каже Окановић, који је апеловао на стрпљење због данашњих гужви на улазу у градове и гужви на путевима и наплатним рампама.

У оквиру акције, у среду 19. априла, биће спроведена и акција "Спид Маратон", током које ће се брзина мерити 24 часа непрекидно ручним радарима, радарима у системима видео надзора и уређајима за мерење брзине у возилима без обележја полиције - пресретачима.

"Контолисаћемо све учеснике у саобраћају контолисаћемо возаче аутобуса, јер је у последње време примећено да многи од њих возе аутобус и користе мобилни телефон и тиме угрожавају путнике", каже начелник Саобраћајне полиције Небојша Арсов. 

Сваки контролисани возач биће алко-тестиран, док ће саобраћајна полиција такође приликом заустављања сваког моторног возила које прекорачи дозвољену брзину обавити и контролу коришћења појасева за везивање како возача тако и путника, на начин који је предвидео произвођач возила.

"Оно што посебно аплеујем на возаче је да безбедно превозе своју децу јер она често страдају као путници, да не возе под дејством алкохола, да не возе уморни, и да где год крену једнако воде рачуна о свим учесницима у саобрћају", каже директорка Агенције за безбедност саобраћаја Јасмина Милошевић.

Према истраживањима која је објавио Европски савет за безбедност саобраћаја, повећање брзине кретања за само пет одсто доводи до повећања броја саобраћајних незгода са смртним исходом за више од 20 одсто.

Према истом истраживању, коришћење сигурносних појасева смањује ризик од смртног страдања у саобраћајним незгодама за око 50 одсто. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије