Брнабић: Електронски сервиси крећу од породилишта

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић изјавила је да ће почети са радом пројекат Владе Србије "Бебо, добро дошла на свет", односно е-беба, електронски сервис за пријављивање новорођене деце. Премијер Александар Вучић рекао је да је срећан због спровођења у дело програма е-беба.

Она је нагласила да електронски сервиси за грађане и привреду крећу од породилишта, да родитељи након рођења детета не морају да трче по шалтерима, већ када добију бебу, могу да је за 15 минута на једном месту бесплатно пријаве.

"После тога биће им послата порука да је пријављивање прошло успешно и на адресу пребивалишта ће им стићи потребна документа као и картица здравственог осигурања и извод из матичне књиге рођених", рекла је Брнабићева новинарима у Влади Србије.

Она је додала да је тај сервис "стоп бирократији", те да држава постаје сервис грађана.

Како каже, за пријаву детета сада ће бити потребно само да се родитељи договоре око имена, а да остало раде запослени у породилиштима.

"То ће уштедети родитељима седам сати у просеку и олакшати процедуру пријављивања детета", рекла је Брнабићева.

Премијер Србије Александар Вучић истакао је да је срећан због спровођења у дело прогама е- беба.

"Уштедећемо 400.000 радних сати административних радника и олакшаћемо све процедуре", каже Вучић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 11. окт 2016, 18:09) - anonymous [нерегистровани]

Spori smo , spori

Moj sin je rođen pre 40 godina u Rijeci, Hrvatska. Već u porodilištu je sve rešeno: Prijava bebe, ime a ostale službe su rešile ostalo. Ni jedan šalter nisam posetio. Bože Gospode, koliko kasnimo, koliko kasnimo. Mnogo kasno ali svaka čast za pokretanje projekta "e-beba"