Позив хрватским ветеранима на састанак у Нови Сад

Удружење учесника оружаних сукоба на простору бивше Југославије позвало је хрватске колеге на пријатељски састанак који би био одржан у Новом Саду, а са којег би упутили снажну поруку да на овим просторима рата више никада не буде.

Секретар Савеза ратних ветерана Србије Жељко Вукелић за загребачки Вечерњи лист каже да су чланови тог удружења мишљења да највећи кредибилитет у решавању спорних питања имају управо ратни ветерани, пре него политичари.

"Мислимо да заједно треба послати поруку јавности да они који су “до јуче” ратовали могу данас сести за сто и уз уважавање и поштовање разговарати и упутити поруку мира и помирења народима и политичарима, а све због заједничког суживота будућих нараштаја", Вукелић.

Овој иницијативи претходио је, подсећа, јавни апел шефова кровних удружења ветерана Јосипа Клема и Дражимира Јукића који су затражили састанак с премијером Александром Вучићем и “осталим заинтересовани странама”, у чему су се ветерани тог удружења препознали.

"Стекли смо утисак да с хрватске стране постоји интерес да се коначно успостави квалитетан дијалог и да се почну решавати питања несталих с обе стране, као и остала спорна питања", каже Вукелић, иначе бивши диверзант, данас умировљени потпоручник војске РСК и ратни војни инвалид, који је ратовао у Хрватској.

Вукелић сматра да обе стране треба да се договоре.

"Сматрамо да ратни злочинци с обе стране требају одговарати, али и да су учесници рата већином пре, током и након рата били часни и поштени људи. Доста нам је ратова. Верујемо да су мир и суживот могући", поручио је Вукелић, којег је Вечерњи питао јесу ли српски ветерани јединствени око мировне иницијативе према Хрватима.

"Наравно, то није једноставно постићи јер постоје многи који су претрпели личне губитке, многе су ране свеже с обе стране, али мислим да већина верује да је дошло време да кренемо даље. Сигурно је да се ни с хрватским ветеранима нећемо у свему сложити, али ако су људи разумни, никада није прерано да пошаљемо снажну поруку и да на овим просторима више никада не буде ратова", каже Вукелић у ишчекивању одговора из Загреба.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије