Поповић: CANVAS грешком сврстан међу терористе

Извршни директор београдског Центра за примењену ненасилну акцију CANVAS Срђа Поповић оценио је да је "неспоразум или грешка" то што је влада Уједињених Арапских Емирата уврстила његову организацију међу оне које сматра терористичким организацијама и групама.

Срђа Поповић је агенцији Бета рекао да је та организација упутила писмо и амбасади УАЕ у Србији управо са жељом да се кроз дијалог тај неспоразум што пре отклони. Влада УАЕ објавила је листу од 85 организација и група из целог света, које сматра терористичким и образложила да то чини због транспарентности и подизања свести у друштву о тим организацијама.

Поповић је истакао да је CANVAS од оснивања доследно посвећен изучавању и примени ненасилних метода у решавању друштвених конфликата и да су због тога још већи "изненађење и шок" што се та организација нашла на листи екстремних група које је донела влада УАЕ.

"У више од деценије дугом раду, наш Центар је постао синоним за ненасилну борбу широм света, што му је донело бројна међународна признања, награде из области људских права, као и прилику да о потенцијалу ненасилне борбе предајемо на неким од најпрестижнијих светских универзитета", навео је Поповић.

Додао је да је CANVAS за свој рад добио угледна међународна признања од, на пример, магазина Форин полиси и Светског економског форума у Давосу.

"Чак и они који су у прошлости критиковали наш рад никада нису спорили нашу потпуну посвећеност ненасиљу, толеранцији и доследну осуду сваке врсте насилног решавања проблема", рекао је Поповић.

Додао је да је CANVAS-у посебно жао што се неспоразум догодио управо са УАЕ, државом која је са Србијом, како је истакао, "у сјајним и пријатељским односима".

"Тиме је наша жеља да се овај неспоразум отклони само још искренија и јача", додао је Поповић.

Поповић је рекао и да је представнике амбасаде УАЕ у Србији позвао да посети просторије CANVAS-а у Београду и да се лично увере шта и како та организација ради и да упознају младе људе посвећене ненасилном решавању конфликата.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво