Читај ми!

Борба са водом, евакуације и јачање брана

Опасност од поплавног таласа у земљи не престаје. Најтеже је на Убу. Једна жртва у Крупњу. Савa код Сремске Митровице и Шапца је опала. Начелник сектора за ванредне ситуације рекао да је почело извлачење беживотних тела из Обреновца. Укупно евакуисано више од 16.300 особа.

06.45 - Код села Рибаре Велика Морава се ноћас излила. Поплављене су викендице у насељу Бриони и оранице, јавља дописник РТС-а из Јагодине.

06.30 - Око 130 људи евакуисано из приобалног дела Умке и Остружнице, каже за РТС начелник Оперативног центра.

06.10 - Опада ниво воде у Обреновцу, тако да би требало брже да тече евакуација, јавља репортер РТС-а.

05.45 - Сава код Сремске Митровице додатно је опала и сада износи 850 центиметaра, јавља репортер РТС-а. 

03.35 - Термоелектране у Обреновцу и Костолцу за сада безбедне, каже заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић. 

03.00 - У месту Дубоко, између Умке и Барича, вода већ пет сати стагнира, јавља репортер РТС-а.

01.40 - Још увек има оних који не желе да напусте Обреновац, а евакуисане су две бебе, јавља репортер РТС-а.

01.30 - Мало људи напустило Умку, упркос апелу надлежних. Има струје, а раде и угоститељски објекти, јавља репортер РТС-а.

00.40 - Ниво Саве код Сремске Митровице опао за три центиметра и сада износи 860 центиметара, јавља репортер РТС-а.

00.05 - ЕУ је упутила координирану помоћ Србији: 12 алуминијумских чамаца, 16 хеликоптера, пумпе, 130 људи.

23.42 - Директор Термоелектране Костолац Б Драган Јовановић рекао је за РТС да војска и добровољци покушавају да неконтролисану бујицу која је угрозила објекат доведу у контролисан процес. 

23.22 - Заменик начелника Сектора за ванредне ситуације Ђорђе Бабић рекао да ће евакуација угрожених из Обреновца бити настављена и током ноћи. 

23.19 - Довољан број људи јавио се да иде ка Костолцу у одбрану термоелектране. Апел да више нико не креће, путеви су блокирани.

23.05 - У месту Дубоко између Умке и Барича, вода је стигла на само два метра од пута. Подижу се бедеми од песка, јавља репортер РТС-а.

22.55 - Штаб за одбрану од поплава Сремске Митровице апелује да им се јави 200 волонтера, који ће бити у приправности у случају пробијања насипа.

22.10 - Поднете 83 пријаве против несавесних продаваца, рекао је за РТС министар Расим Љајић. 

22.03 - ЕПС обезбеђује стабилност система и наставиће и даље то да чини, каже директор ЕПС-а Александар Обрадовић за РТС. Нису планиране рестрикције.

21.25 - На сурчински аеродром ујутру би требало да слети спасилачки хеликоптер Еулекса, ради помоћи у спасавању грађана, сазнаје Фонет. У току ноћи стижу и два комбија Еулекса са храном.

21.06 - ЕПС позива становништво у одбрану копа Дрмно и термоелектране Костолац Б. Млава прелива насип код села Брадарац. (23.19 - јавио се довољан број волонтера) 

21.00 - Евакуисано викенд насеље "Бриони" на обали Велике Мораве, код Јагодине, пошто је река пробила импровизовани насип. 

20.28 - Шлепер пијаће воде обезбеђен за Крупањ. У Параћину евакуисано 300 домаћинстава. 

20.20 - На територији Србије до сада евакуисано укупно 16.300 особа, саопштио МУП.

20.00 - Градском штабу за ванредне ситуације Београда хитно потребни волонтери за пуњење џакова у Макишу 1. Превоз организован до Макиша у 21 сат испред Београдског сајма. (21.15 - Јавило се довољно волонтера за Макиш).

19.55 - Водена стихија однела једну жртву у Крупњу, рекао за РТС министар Никола Селаковић и додао да је у том месту око 500 кућа неусловно за живот.   

19.42 - Акција у Обреновцу траје док се сви не евакуишу, рекао министар Небојша Стефановић. Ангажоване јединице ПТЈ, САЈ и Жандармерија које ће делити на одређеним пунктовима помоћ, каже министар.

19.20 - Врх поплавног таласа на Умки очекује се у наредних сат времена. Евакуисани доњи делови Умке. Грађани у акцији ојачавања бедема, јавља репортер РТС-а. 

19.12 - Започета евакуација пацијената из болница у Сремској Митровици

18.25 - Градски секретар за пољопривреду Иван Сочо апелује на грађане који се евакуишу да одвежу домаће животиње и стоку и пусте их из ограђених делова.  

18.20 - Седница Републичког штаба за ванредне ситуације биће одржана у недељу у 11 сати у згради Владе Србије.

Помоћ грађанима у угроженим подручјима пружају надлежне службе, али и добровољци. Надлежни апелују на грађане да слушају упутства и да се не опиру евакуацији. Припадници Хеликоптерске јединице МУП-а током дана су евакуисали 1.777 људи и још 184 грађана са озбиљним здравственим проблемима.

Евакуација у Обреновцу тече убрзано пошто су укључени и хеликоптери. Јављено је да ниво воде полако опада. На евакуацији грађана из Обреновца и околине ангажовано 10 хеликоптера Војске Србије. Хеликоптери превозе и храну и воду за угрожене грађане. 

Наређена је превентивна евакуација и делова Остружнице и Умке, у општини Чукарица. Вода озбиљно прети Умки, а највећи талас се очекује у току ноћи. Гради се насип.

На Убу је највећи проблем и даље допремање воде за пиће. Помоћ повремено допрема хеликоптер који је обезбедила Влада Србије.

Након четири дана блокаде помоћ је коначно стигла и у Крупањ. Водена стихија у том граду однела је једну жртву, рекао је министар правде Никола Селаковић за РТС. Осим тога, начињена је огромна штета.

Помоћ су довезли грађани Лознице. И у 5.000 домаћинстава у Лозници, где је угрожено око 20.000 становника допрема се храна, вода и друга неопходна помоћ. Стотине кућа угрожено је због клизишта у ваљевском крају.

Рударима који раде на санацији последица катастрофалне елементарне непогоде која је погодила рударски басен "Колубара", неопходна је помоћ од око 150.000 литара пијаће воде дневно, саопштио је ЕПС.

У Сремској Митровици очекује се водостај Саве који је за метар виши од највише тачке која је забележена у историји, рекла је министарка државне управе Кори Удовички за РТС. Водостај Саве је, међутим, у току ноћи опао на 850 центиметaра.

Министарка је истакла је да је добро што се насипи додатно ојачавају и апеловала је на грађане да се одазову на позив за евакуавију.

У том граду превентивно се евакуишу приобалне улице. Започета је и евакуација пацијената из болница. Евакуише се и оближње место Лаћарак.

На Савски кеј у Сремској Митровици упућено је 70 војника, као и 30 официра и подофицира који организују рад добровољаца на насипу.  

Начелница Управе за ванредне ситуације у Београду Сања Вуксановић Жугић рекла је да је потребно још џакова за одбрану код Панчевачког моста и код Куле Небојша. Гради се насип и испод Бранковог моста.

Градоначелник Београда Синиша Мали је објаснио да је најдужи део који се штити онај до трамвајског моста у дужини од 800 метара, али штити се и део код Сајма и Небојшине куле. 

У смедеревској општини је поплављено око 700 домаћинстава, док је у Смедеревској Паланци до сада евакуисано око 400 особа.

Велика Мораве код Варварина која се јутрос излила из корита угрозила је 500 домаћинстава. Припадници Ватрогасно-спасилачких јединица, Црвеног крста, полиције, војске и добровољци из Варварина, Крушевца и Бруса евакуисали су око 650 људи за које је привремени смештај обезбеђен у основној школи. У Обрежу код Варварина нестао је 27-годишњи мештанин, јавља дописник РТС-а из Крушевца.

У Мрзеници код Ћићевца 25 домаћинстава је поплављено и у току је евакуација становништва и стоке, фарме пилића у Сталаћу су поплављене.

У четири села код Чачка - Видови, Бечњу, Горњој Горевници и Кулиновцима, појавила су се клизишта услед обилних кишних падавина, а за сада нису угрожени стамбени објекти.

Велика Морава код Ћуприје превазишла је границу ванредне одбране од поплава и тренутно се врши осматрање како би се на критичним местима евентуално реаговало.

У општини Косјерић вода је активирала преко 300 клизишта, у Стојићима је однела цело брдо, а већина села одсечена је од света, због прекида путева.

У Горњем Милановцу, Свилајнцу, Коцељеви и Краљеву ситуација је боља него јуче и вода се полако повлачи.

Спасилачке екипе успеле су први пут да допреме помоћ мештанима села на Гледичким планинама јер су припадници Војске Србије у Раваници поставили понтонски мост дуг 12 колиометара.

Водена бујица однела је у селима на тој планини свих 15 мостова, пресекла све путеве и комуникације. Допремање помоћи није било могуће ни теренским возилима.

МУП, Министарство одбране и Војска Србије, Министарство здравља, Градски Секретаријат за здравство, Сабор СПЦ, спортисти су упутили апел за помоћ угроженом становништву од поплава. Додатна помоћ Србији стиже и из иностранства.  

Помоћ пружају и многе компаније, појединци и локалне самоуправе. Шаљу помоћ у води, храни и опреми за угрожено становништво у поплављеним областима.

Бројни београдски објекти отворили су своја врата како би прихватили помоћ намењену угроженом становништву. 

Побољшања има и када је реч о снабдевању електричном енергијом. Саниране су трафостанице код Лознице, у Свилајнцу и Параћину а у току су радови у Лазаревцу и Шапцу.  

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво