Читај ми!

Повраћај имовине у предвиђеном року

Грађани су Агенцији за реституцију поднели око 25 хиљада захтева за повраћај одузете имовине. Рок за предају докумената истиче првог марта. Целокупан посао могао би да буде завршен у наредне три године, кажу у Агенцији.

Агенцији за Реституцију до сада је поднето око 25 хиљада захтева грађана за повраћај одузете имовине, од тога највише у Новом Саду и Београду. Рок за предају докумената истиче првог марта. Целокупан посао могао би да буде завршен у наредне три године, кажу у агенцији.

Владимир Мишић, познати београдски трговац био је власник једног плаца у центру града. Пословни простор, породична кућа и помоћне зграде одузете су му 1959, а касније порушене.

Наследник Никола Вујисић каже да је решењем Агенције исправљена неправда. "Овим решењем Агенције за реституцију исправљена је вишедеценијска неправда нанета нашој породици. Враћена нам је имовина у натури брзим и ефикасним радом", рекао је Вујисић.

У Агенцији кажу да до краја рока за подношење пријава очекују још око пет хиљда захтева.

"Ми већ сада имамо скоро 8.000 првостепених одлука решења и закључака тако да је више од трећине решених предмета у овом тренутуку", каже директор Агенције Страхиња Секулић и додаје да је 80 одсто предмета у раду.

Пошто од марта неће бити прилива нових предмета, Секулић очекује да ће до краја следеће године бити донето 50 одсто првостепених одлука, а да ће сви предмети бити у раду.

"То значи да је поступак реституције под контролом" истакао је Секулић и додао да се прати динамика коју је закон предвидео.

Како би реституција у Србији била спроведена у целости, упућени кажу, треба изменити закон или донети подзаконске акте који би омогућили ефикасније враћање пољопривредног земљишта. Међутим, грађанима проблем и даље ствара комплетирање захтева.

Адвокат Александар Самуиловић каже да би решење проблема морало да буде неко продужење рока с једне стране, а "са друге стране стављање обавеза свим државним органима, а нарочито јавним евиденцијама да омогућавају странкама да дођу до документације која им је потребна за комплетирање тог захтева у поступку реституције".

Лопта је сада у дворишту предлагача закона. Министарство правде и државне управе требало би да предложи одговарајућу измену закона да би реституција у Србији била до краја спроведена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво