Читај ми!

Пола милиона запослених у јавном сектору

Нову владу чека рационализација државне управе. У јавном сектору у Србији запослено је 550.000 људи. Републичка администрација чини 4,5 одсто запослених у јавном сектору. За разлику од Србије, у свету је незамисливо да државни сектор буде атрактивнији од сопственог бизниса.

У јавном сектору у Србији запослено је 550.000 људи. Највише у школству, здравству и службама безбедности. Републичка администрација чини тек 4,5 одсто запослених у јавном сектору, али и тих чиновника је превише у време економске кризе. Нову владу чека рационализација државне управе.

Oд 2008. године 300.000 људи изгубило је посао углавном у приватном сектору, а у последње две године јавни сектор у Србији је више запослио него што је отпуштао.

"Када уђете у неку државну управу агенцију, ви, једноставно, размишљате и сигурни сте до пензије. То се мора променити", каже Иван Николић са Економског института.

Николић каже да је јавни сектор био веома атрактиван по висини зараде и да постоји  неписана законитост да су зараде у јавном сектору детерминисале примaња у приватном сектору.

Протеклих година највише отпуштања бележи се у грађевинарству и металском сектору, али је затворено и 100.000 радњи. Највише нових запошљавања било је у новооснованим Агенцијама чији се број ни не зна.

Економски консултант Владимир Круљ сматра да треба смањити број запослених у државном сектору, и то, како каже, ако ни због чега другог то због неких захтева битних за улазак у Европску унију.

"Треба повећати ефикасност људи који раде у државном сектору. То није лако због вођења одговорне социјалне политике, то није лако због бремена из прошлости, али то је нешто чиме се Србија суочава и што треба да ради одмах", истиче Круљ.

Према његовим речима, људи у свету једва чекају да изађу из државног сектора и почну свој бизнис, док се код нас то догађа веома ретко.

У свету је незамисливо да државни сектор буде атрактивнији од сопственог бизниса. Иако ретко, нужда мења ситуацију.

"Мислим да ће се јавити интересовање, поготово компанија које тек улазе на тржиште. Људи из државног сектора могу да им помогну приликом успостављања пословања и читаве компаније у нашој земљи", каже посредница у запошљавању Мина Чандрлић.

Према њеним речима, од 2008. године фармацеутска индустрија почела је да смањује своје буџете и да отпушта људе, али сада се може приметити да они опет обнављају своје буџете за запошљавање и да имају нова примања.

Класичног запошљавања на неодређено у модерном бизнису је све мање. Посао се добија на одређеном пројекту у којем сте део тима. Када се посао заврши иде се даље у други град или земљу ако треба.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво