Читај ми!

Лакше школске торбе

У Београду почиње уградња школских ормарића, у којима ће ђаци моћи да држе уџбенике и прибор. Осим што је практично, стручњаци истичу да је далеко здравије, пошто је тешка торба најчешћи узрок кривљења кичме.

Да би дошли у школу, ђаци носе торбе и ранчеве тешке од шест до десет килограма, кажу учитељи. Од првог септембра то ће се променити, јер ће свако дете у београдских школама имати свој ормарић.

Директор ОШ "Вук Караџић" Златко Грушановић каже да ђацима од првог до четвртог разреда можда и неће бити функционално и згодно с обзиром на то да су ученици целокупну наставу случају у једној учионици.

"Са друге стране, за ученике старијих разреда ормариће ћемо морати да ставимо у ходник с обзиром да мењају смене и да је кабинтерска настава", објашњава Грушановић.

Лекари кажу да ђачка торба не би требало да буде тежа од 15 одсто телесне тежине ученика.

Према подацима Градског завода за јавно здравље, чак трећина деце школског узраста има тешкоће због криве кичме, а једна петина због лошег држања тела. Све је више основаца и са деформитетима стопала.

Докторка Љиљана Сокол Јовановић из Градског завода за јавно здравље истиче да већина ђака има недовољно развијене мишиће, који треба да носе њихово тело, а проблем постаје још већи када треба да понесу још неколико килограма књига и прибора за школу.

"Треба обратити пажњу на нараменице. Нараменице школске торбе, уколико су од меког материјала и недовољно широке, могу да превише притискају мишиће раменог појаса и ометају циркулацију у пределу врата, и главе и на тај начин да доведу до појаве главобоље", наводи Јовановићева.

Према њеним речима често се појава главобоље везује за проблеме вида, али решење се налази у промени школске тробе односно у тим нараменицама.

Зато треба бирати торбе од лакшег материјала, а књиге поређати тако да не притискају кичму.

Са уградњом ормарића ђаци ће са собом носити само оно што је неопходно, свеске и радне листове. У оквиру васпитне делатности остаје да науче и да раније долазе у школу, користе ормариће и да чувају књиге.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво