Вербић: Без матуре није завршена школа

Без завршног испита не може да се добије сведочансто о основношколском образовању, каже министар просвете Срђан Вербић, одговарајући на иницијативу Форума београдских основних школа да осмаци ове године не полажу малу матуру због ванредне ситуације изазване поплавама.

Министар Вербић сматра да би иницијатива Форума београдских основних школа требало да има озбиљнију стручну аргументацију.

"На испиту се проверава знање стечено свих претходних година, не само на крају осмог разреда", рекао је Вербић Танјугу.

Министар је указао на приоритетан задатак - што бржа нормализација наставног процеса након поплава, подсетивши да је завршни испит саставни део редовне школске године регулисан законом, подзаконским актима.

"Спровођење завршног испита било би индикатор да смо нормализовали стање у школама", рекао је Вербић оценивши да је ситуација већ сада великим делом нормализована.

"Наравно, има ученика који нису у могућности да сада присуствују настави али то нема много везе са завршним испитом. Испит је провера знања нечега што су учили осам година. Без завршног испита нису завршили основну школу", рекао је министар просвете.

Указао је на обавезу Министарства да свим ученицима омогући завршетак школе у складу са законом, чему, како је рекао, завршни испит управо и служи.

Форум београдских основних школа предложио је да полагање мале матуре буде укинуто ове године због ванредне ситуације изазване поплавама и у знак солидарности са ученицима и наставницима свих школа у Србији које не могу равноправно учествовати у припремама за полагање завршног испита.

Четири репрезентативна синдиката просвете сугерисала су министру Вербићу да размотри предлог да се мала матура не полаже у угроженим подручјима, јер за то не постоје услови.

"У свим местима где је то могуће, мала матура треба да се изведе онако као што је унапред договорено", оценили су заједничком саопштењу Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат образовања Србије, Синдикат просвете "Независност" и Синдикат радника у просвети Србије.

Коментаришући предлог Форума, вршилац дужности директора београдске ОШ "Краљ Петар Први" Младен Стевановић сматра да није без утемељењења али би, како каже, морао да се мења закон.

Постоје ученици који ће бити дискриминисани јер неће моћи да се спремају као и деца која нису погођена поплавама, рекао је Стевановић.

Међутим, иза свега стоји закон, који предвиђа завршетак школовања управо тим завршним тестом, навео је Стевановић, уверен да ће надлежни изнаћи рационално решење.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(уторак, 27. мај 2014, 19:36) - Tea. [нерегистровани]

.

Остало је још мало до завршног испита и у праву сте да смо можда већ требали да се спремимо за полагање.У већини случајева ,ови протести нису због деце из полплављених подручија(што је свима ваљда јасно) већ због свих осталих осмака који желе да се матура укине.Ја као одлична ученица искрено нисам се спремала за пријемни већ ћу то радити наредне две недеље јер требало је уклопити и школу и друштво и породицу.Не кажем да је немогуће стићи ,али кажем да је тешко.Плашила сам се пробног пријемног ,али резултати су били одлични и надам се , када будем обновила градиво да ће бити још бољи.Наравно ту је и оно али.Ми смо прва генерација која полаже седам предмета и иако знам да доста знам уплашена сам као и сви остали.У реду би било да као и све остале генерације полажемо српски и математику.Зашто ми морамо да будемо први?Знате ли сви ви колико ми морамо књига да прочитамо од 5-8?Небитно могу ја да их прочитам ,али одакле ми књиге?Моји немају да их купе и ?Одакле да понављам?Плус нема познатих задатака.Цео образовни систем нам је у распаду ,а они од нас очекују превише.Ја не памтим када сам на часу могла да пратим од гомиле не заинтересваних ученика.Ако се укине пријемни само ученицима из полпављених подручија како ће то бити равноправно према нама који се исто колико и они боре за жељену школи.Има још доста ствари које нису фер ,али немам више слова.Надам се да ће те посе овога бар мало моћи да се ставите у наше позиције и да сагледате целу ову причу из нашег угла гледања.

(четвртак, 22. мај 2014, 22:16) - Maja [нерегистровани]

strasnooo

Izgleda da i u ovaj problem mora da se umesa gospodin Vucic, zemlja u haosu a on prica o ekskurziji i maturi strasnoo

(четвртак, 22. мај 2014, 13:36) - anonymous [нерегистровани]

matura

koja eskurzija, koja matura. Zemlja u haosu. Ja sam sokirana.

(четвртак, 22. мај 2014, 12:22) - Vesna [нерегистровани]

Ne slazem se

Prijemni se nije odrzao prosle godine zbog kradje testova, a ove godine kada je daleko gora situacija: deca I roditelji bez domova, bez njiva, bez stoke... Nerealno I mucno za porodice.

(четвртак, 22. мај 2014, 08:40) - A [нерегистровани]

Prijemni

Gospodine ministre nekoj deci nije stalo do zivota a ne do prijemnog ispita,ostali su bez svojih domova,para bez svega sto su imali i jos trebaju da rade prijemni ispit?Ne slazem se sa vama i voleo bih da jos malo razmislite o tome..Hvala!

(четвртак, 22. мај 2014, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

120

ja sam uradila 120% od mogucih 100%

(среда, 21. мај 2014, 20:37) - anonymous [нерегистровани]

Bez prijemnog ispita

Ucenica sam osmog razreda i pored ovakvih okolnosti u mojoj okolini, nije moglo da se uci.. Ne znas da li ces kucu izgubiti za pola sata ili ne.. Ovo je strasno. Prijemni ne treba da bude.. Kako ste mogli prosle godine zbog gluposti.. mogli su da se upisu sa svedocanstvima, a mi... Jos mi imamo tezi prijemni, srpski, matematika i kombinovani. A nista nece biti iz zbirki.. Naopako! Ne slazem se uopste sa vama!

(среда, 21. мај 2014, 20:07) - anonymous [нерегистровани]

Aplauz

Dragi minstru, ne znam da li ste radili u skoli nekada(ali pretpostavljam da niste), ne znam da li shvatate da djaci ne znaju sve i ne secaju se mnogo toga, prijemni ne dokazuje njihovo znanje(sto se i dokazalo u proslim godinama). Oni koji imaju vise para, placaju razne profesore, online sajtove i oni mnogo bolje prodju nego deca koja su bila 5.00 i koja stvarno imaju potencijala.. Prijemni je nebulozan i ovako, a kamoli sada, posle ovih poplava.. Nadam se da cete malo razmisliti o vasim odlukama

(среда, 21. мај 2014, 19:15) - anonymous [нерегистровани]

Bravo.

Pa ja mislim da niste upravu,ne slazem se sa Vama,ucenica sam 8. razreda,i probni prijemni sam uradila sa maksimalnim brojem bodova,to sada nije ni bitno,ali da li mislite da je realno da ova deca iz Obrenovca,Sapca i ostalih poplavljenih sela i gradova mogu polagati prijemni ispit pored svih briga? Mnogo dece je ostalo bez roditelja,domova,stvari,knjiga i ostalo.Stvarno nije realno da se jos i oko ovoga sekiraju.

(среда, 21. мај 2014, 18:54) - mm [нерегистровани]

m

Ministar hoće da u nenormalnim situacjama deca rade normalno.Zašto onada psiholozi i pedagozi učenike i roditelje pitaju da li dete ima svoju sobu za učenje,da li ima kompijuter,sa kim živi.Zato što kroz ta pitanja može se videti da li svako dete ima uslova za normalan rad i učenje.Imaju li to deca iz poplavljenih područja neka se svi zapitaju.
Prijemnog neka ne bude ove godine.