Дража поново пред судом

Пред Вишим судом у Београду почео је поступак за рехабилитацију команданта Краљевске војске у отаџбини Драгољуба-Драже Михаиловића.

Поступак за рехабилитацију Драгољуба Драже Михаиловића, команданта Југословенске војске у отаџбини током Другог светског рата који је стрељан 17. јула 1946. године одлуком Војног суда, почео је пред Вишим судом у Београду.

Судско веће којим председава судија Александар Ивановић заказао је следеће рочиште за 29. октобар, а до тада би веће требало да донесе одлуку и да ли ће дозволити некадашњем учеснику НОБ-а Ристу Вуковићу да учествује у поступку.

Вуковићев заступник Бајо Смиљанић рекао је образлажући захтев да другој страни треба дозволити да учествује у поступку који је иначе једностран, због уставом загарантованог начела правне једнакости.

"Вуковић има непосредна сазнања о активностима по личним наредбама Драгољуба Михаиловића на подручјима Чајнича и Пљеваља", рекао је Смиљанић и навео да поступак рехабилитације треба да буде без иједне мрље, а не као што се то догодило на суђењу Михаиловићу 1946. године, пренела је Бета.

Захтеву Вуковића успротивили су се заступници подносилаца захтева за рехабилитацију, истичући да је Михаиловић осуђен пред Војним судом без непристрасног суђења, права на одбрану и жалбу.

Они су указали да се поступком за рехабилитацију не утврђује кривична одговорност, веће се тај поступак покреће због особа које су осуђене у политичким и идеолошким процесима.

Судија Ивановић рекао је да судском већу свакодневно стиже велики број поднесака и књига различитих аутора, а такође је у доказни материјал уврштен и превод докумената са суђења Михаиловићу који је доставио британски Форин офис, односно Национални архив Велике
Британије.

Пошто се упознао са захтевом који је написан на 70 страна, суд ће размотрити многобројне доказе, а потом донети одлуку о којој ће подносиоци захтева накнадно бити обавештени.

Захтев поднео унук Војислав Михаиловић

Захтев за рехабилитацију поднео је 2006. године унук Драгољуба Михаиловића, Војислав Михаиловић. Захтевом је затражено поништење пресуде од 15. јула 1946. године којом је командант четничког покрета осуђен на смрт, уз претходно одузета грађанска права.

Захтеву за рехабилитацију и враћање грађанских права Дражи Михаиловићу придружили су се и Српска либерална странка академика Косте Чавошког, Удружење припадника Југословенске војске у отаџбини, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима и професор међународног права Смиља Аврамов.

Представници Савеза удружења бораца Народно-ослободилачког рата (СУБНОР), Друштва за истину о Народно-ослободилачкој борби и Савез антифашиста Србије траже да захтев за рехабилитацију буде одбијен.  Борачке организације тврде да је Михаиловић извршио бројне злочине и сарађивао са окупатором током Другог светског рата.

Историчари не очекују да би пресуда могла битно да промени историјске уџбенике, нарочито јер им је већина доказа који су сада пред судским већем била и раније доступна.

Историчар Бојан Димитријевић сматра да неће бити нових историјских открића осим можда у вези са судбином тела.

"Међутим, отвориће се могућност да се у широј јавности дебатује о чињени да је Михаиловић и правно невин. Ипак, скептик сам, с обзиром на то да је Скупштина једном својом одлуком изједначила оба покрета и да и дан данас имамо те дилеме, које ће остати док год имамо свеодоке тог рата", навео је Димитријевић.

Драгољуб Михаиловић је после рата осуђен због злочина и сарадње са окупатором и стрељан је 17. јула 1946. године. До данас није јавно објављено ни где је стрељан, ни где је и када сахрањен.

Суд је пропратну документацију за одлуку о том случају набавио од Историјског архива у Београду, као и Војног архива.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(среда, 29. сеп 2010, 07:07) - anonymous [нерегистровани]

istorija je vec...

Istorija je vec dokazala da Draza nije bio kriv za ono zasto su ga osudili i ubili. I istorija je vec dokazala da su komunisti najveci zlocinci i da nisu zaostali iza ustasa jer i jedni i drugi su ubili po jedan milion Srba u drugom svetskom ratu.

(среда, 29. сеп 2010, 06:57) - anonymous [нерегистровани]

politika

Postoji dobar broj dokumenata koji dokazuju de facto saradnju komunista u drugom svetskom ratu sa okupatorom i sa Pavelicevim ustasama.

Komunisticko rukovodstvo je odlazilo u Pavelicevu Hrvatsku i Zagreb na odmor za vreme drugog svetskog rata.

(среда, 29. сеп 2010, 06:40) - Павле [нерегистровани]

Дража

Рехабилитација Драже Михајловића није поновно суђење Дражи где ће две стране да се споре. Време за то је прошло још 15 јула 1946 год. И зато што је доказано да тај комунистички војни суд не само да није омогућио правни поступак већ је према осуђеном поступао патолошки и криминално, тражи се поништење Дражине пресуде и његова рехабилитација.
Ова рехабилитација је уствари суђење том комунистичком злочиначком суду. У свакој правној држави, тај суд би због својих злочина био осуђен на смрт, можда стрељањем.
Треба рехабилитовати и све остале невине жртве комунистичког терора. Дража је највећи српски херој, патриота и мученик другог светског рата. Залажући се за његову рехабилитацију као и свих других невиних жртава комунизма, ми им одајемо почту и захвалност.
Да им је слава и вечни покој!

(среда, 22. сеп 2010, 12:45) - Lune [нерегистровани]

Draza

nije *ponos svih srba*...to je jedna bruka koja ce jos dugo da se vijori iznad glava..zrtava !!

(среда, 22. сеп 2010, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

De Gol

kakve De Gol, ima veze sa NOB u Jugoslaviji...on je za nasu nob bio *duplo golo*..doneli ga saveznici na kamili i istovarili...???

(петак, 17. сеп 2010, 10:28) - Nenad Stojkovic [нерегистровани]

Da li je moguce ? ...

...da su ti komunisti i dalje toliko snazni u Srbiji?ocigledno da jesu.1996 godine smo nas 300 uz naravno svestenosluzitelje odrzali opelo i stavili krst genralu dragoljubu Mihajlovicu na Adi,uz prisustvo policije i raznih sluzbi.Sutradan je krst nestao i niko nije znao ko ga je sklonio.sada 15 godina nakon tog dogadjaja i dalje te iste snage ne dozvoljavaju najvecem srbskom borcu u drugoj polovini 20 veka ni grob da se zna gde mu je.
Gospode oprosti im ne znaju sta rade.
Cica Draza ponos svih srba
SVETA SLOGA SRBINA SPASAVA

(четвртак, 16. сеп 2010, 14:50) - anonymous [нерегистровани]

...

Svasta o cemu se raspreda o Drazi ...

(четвртак, 16. сеп 2010, 12:51) - Bata [нерегистровани]

pobeda


U istoriji covecamstva posle svakog sukoba bilo je ciscenja.Tako i u drugom svtskom ratu.
Holandjani,Francusi,Norvezani,Finci kao i ostale Eropske zemlje su eliminisali svoje kolabotere. Rusi cak 20000000(dvadeset miliona).Takodje i TITOV rezim.
To nemoze da se opravda. Najverovatnije je to u prirodi coveka.
P.S. Cetnici cak nisu uzimali zarobljenike nego na licu mesta ich se resavali. ponekad i na zverski nacin.

(четвртак, 16. сеп 2010, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

реалност

Све што је комунистички режим сервирао народу до дана данашњег је да је Драгољуб Михајловић државни непријатељ број 1. Није им одговарало да имају СРБИНА, јер су у састав комунистичке Југославије чинили сви сем Срба.
Морална дужност је свих нас да сазнамо праву истину ко је и какав био Чича, и како је мученички пострадао.
Дакле, суд ми морао да изврши рехабилитацију ако не због Драже, онда бар из моралних разлога, јер би се гроб сваког човека морао знати.

Вјечнаја памјат Генералу Драгољубу Дражи Михајловићу

(четвртак, 16. сеп 2010, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Čiča

Nema vojske, ni gerilskog otpora bez gvozdene discipline. On je to želio, ali na terenu su pojedinci radili po svojem. I ovaj rat je to isto pokazao.