Сећање на пренос моштију светог Саве

Обележава се сећање на пренос моштију Светитеља Саве првог српског архиепископа који се 1236. године упокојио у Великом Трнову, тадашњој царској престоници Бугарске.

Православни верници данас обележавају сећање на пренос моштију Светитеља Саве, првог српског архиепископа који се 1236. године упокојио у у средњовековниом храму 40 Великомученика у Великом Трнову, тадашњој царској престоници Бугарске.

Старешина храма светог Саве на Врачару протојереј ставрофор Радивој Панић, истиче значај овог догађаја за све.

"Успомена на пренос моштију светог Саве има дубоку смисао и подсећа на значај шта је свети Сава учинио за нас и наш народ", рекао је проторејер ставрофор Панић.

Познато је, да је Свети Сава више пута путовао у Палестину. На повратку са једног ходочашћа из Свете земље, преминуо је у тадашњој царској бугарској престоници.

Искрено је ожаљен од поштовалаца, цара Јована Асена, патријарха Јоакима, властеле, свештенства и народа.

Његове мошти у манастир Милешево, пренео је његов братанац, српски краљ Владислав.

Савин култ био је и јесте постојан. Његово уважавање и величање светкују, не само Срби, већ и Бугари, Руси, Грци и други.

На месту, на коме је турски заповедник Синан Паша 1594. године спалио мошти Светитеља на Врачару, уздиже се храм светог Саве посвећен првом архиепископу, који се доказао као вешт дипломата и државник. Године 1219. изборио је аутокефалност Српске православне цркве.

број коментара 0 Пошаљи коментар