Хелоу НАСА, Ниш колинг

У нишкој основној школи "Чегар", ученици који похађају наставу енглеског језика "скајповали" су са представницима НАСЕ, али и члановима подводне експедиције и посетили парк Јелоустон.

За школу "Чегар" и град Ниш чуло се у НАСИ када су основци из те школе директно запосленима у НАСИ постављали питања о летовима у космос и ракетама, на несвакидашњем часу енглеског језика, на коме је, путем скајпа, учествовала и једна америчка школа.

"Занимало ме је какав је осећај у ракети", рекла је Милица Новаковић.

Страхиња Ранђеловић каже да је занимљиво јер "скајпују" и са другим земљама, са вршњацима из других земаља.

Ученици ове школе виртуелно су посетили и парк Јелоустоун и Музеј Другог светског рата у Њу Орлеансу, а једини у Србији били су у прилици да, опет путем скајпа, разговарају са члановима подводне експедиције Мисија 31, коју предводи унук истраживача Жака Кустоа, Фабијан Кусто.

"Питали смо како живе тамо, шта једу, како преживљавају, како тамо имају интернет", каже Јована Живадиновић.

Примену скајпа на часовима пре скоро две године увела је наставница енглеског језика Ана Живковић, која, и поред тога што школа није најсавременије опремљена, сматра да наставник 21. века мора да прати савремене трендове.

Наставница Ана Живковић каже да воли све што је иновативно, па сама истражује и пријављује се где год нађе нешто занимљиво да би обогатила часове, а онда су се, како кaже, прилике саме низале.

Једна од тих прилика указала се када се јавила и сама компанија "Скајп", чија је екипа дошла у ову школу и, уз школе из Енглеске и Америке, уврстила је у промотивни спот, који треба да инспирише професоре да користе тај програм у настави.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 06. окт 2014, 15:38) - anonymous [нерегистровани]

Dobar primer i za druge

Bravo. Kad bi svi nastavnici ovoliko ulagali truda u svoje djake, nase skole bi bile kao nekada, a deca bi vise naucila na casu. Ko nije shvatio poentu, ne uce deca ovde da koriste racunar, nego kroz razgovor uce jezik. Jos jednom svaka cast.

(субота, 04. окт 2014, 11:24) - Dušan Branković [нерегистровани]

Čestitam

Svaka čast,nastavnice,za ideju! Podigli ste naše školstvo na viši nivo! Ponosan sam što sam bio učenik ove škole! Samo tako nastavite ,imate punu podršku nas bivših đaka!

(субота, 04. окт 2014, 10:49) - anonymous [нерегистровани]

bas cudno....

ovdje uce djecu obratno....moje dijete bas se vratilo sa farme gdje su proveli tri dana I uce djecu kako je zivjeti na selu....tri dana bez telefona, igrica tv I bilo kakve tehnologije....kaze =bilo je super = hranili krave, cistili stale, ovce, kupili jaja ispod kokoske itd....