Читај ми!

Борба са воденом стихијом

Због обилних падавина и набујалих река проглашена ванредна ситуација у целој републици. Најкритичније на територији Колубарског, Мачванског и Моравичког округа, као и градова Јагодине, Ћуприје и Свилајнца. Једна особа се утопила у Умчарима, а ватрогасац-спасилац се води као нестао. Евакуисано 3.367 особа.

23.48 - Поплаве у Бајиној Башти изазвале су клизишта која су у околним селима однела 11 кућа, а још 20 кућа је угрожено, рекао је за Танјуг председник ове општине Радомир Филиповић.

23.35 - На седници Штаба за ванредне ситуације у општини Обреновац одлучено да спасилачке екипе током ноћи направе одбрамбене насипе на три локације. 

23.33 - Ситуација у лозничком крају је драматична јер је шест насељених места са око 15.000 становника изоловано и до њих је у овом тренутку немогуће доћи, изјавио је градоначелник Лознице Видоје Петровић 

23.00 - Ниво Западне Мораве код Чачка знатно повећан, приобална подручја су под водом. Ситуација критична у Овчар Бањи, и месним заједницама Сајмиште и Љубић.

22.45 - Републички штаб за ванредне ситуације одржаће сутра седницу у 10.00 сати у згради Владе Србије. 

22.19 - Словенија сутра шаље специјалну јединицу цивилне заштите - четири возила, 19 људи и две специјалне пумпе за испумпавање водe.

22.11 - На неколико локација у Срему има проблема са набујалим потоцима. У Врднику евакуисано двадесет кућа.  

22.00 - Највећи поплавни талас Западне Мораве стигао до Краљева и прети да поплави села у приобаљу.

21.45 - У поплављеним подручјима ангажовано више од 650 припадника Војске Србије. Војска ангажовала и пет хеликоптера, моторна возила, чамце, пумпе и ауто-цистерне.

21.35 - Због високог водостаја реке Црнице, ситуација у Параћину је веома критична, 20 особа чака евакуацију. Вода се излила у центар града.

21.09 - ЕПС: Струју нема око 87.000 купаца и број потрошача који су остали без електричне енергије током вечери смањен је за око 15 одсто.

21.05 - Председник Скупштине града Јагодине Драган Марковић, изјавио је да је поплављено или водом оштећено 1.150 кућа у том крају. 

19.55 - Влада Црне Горе упутиће хитну помоћ Србији за санацију последица поплава, навео је премијер Мило Ђукановић и упутио саучешће поводом жртава поплава. 

19.45 - По одобрењу руске владе, из Москве су пут Србије полетеo авион Иљушин са хуманитарном помоћи и 90 спасилаца.

У целој Србији је због обилних падавина ситуација веома тешка, саобраћај је затворен на више путних праваца, у неким местима школе не раде, а нивои река настављају да расту.

Једна од жртава поплава је ватрогасац из Тополе који је изгубио живот спасавајући другог у акцији на реци Јасеници. Јутрос око шест сати помогао је човеку који је спас од воде пронашао на дрвету.

"Ватрогасац је скроз био стигао до тог човека што је био на дрвету и бацио му конопац. Ми смо кренули да их враћамо полако, и овај ватрогасац се некако саплео и само човек паде и однесе га бујица", рекао је очевидац Милан Ђорђевић.

У мачванском крају дан је био изузетно тежак. Поплављене су куће, привредни објекти, оранице. Мостови се урушавају. Путеви су у прекиду. Најтеже је било у Коцељеви која је остала одсечена од осталог дела тамнавског краја. Ипак, Тамнава се полако повлачи, јавља репортер РТС-а. 

У чачанском крају, на више локација, Западна Морава и притоке готово више од 20 часова стварају озбиљне проблеме. Најтеже је било у Прељинској Балуги.

У спасавању људи ангажовани су Жандармерија, ватрогасно-спасилачке јединице и хеликоптери. У Парменцу је мештанима наложено да напусте домаћинства јер је Западна Морава поплавила пут и улила се у куће. У опасности су и даље градска насеља у Чачку.

Око 300 људи евакуисано је из својих домова у Ваљеву, Лајковцу и Осечини и смештено у касарну, спортски центар и основну школу у тим местима. Саобраћај на свим важним деоницама и даље је у прекиду или је веома отежан.  

У смедеревској општини, најугроженија су места Раља и Радинац. Из више насеља у објекте Црвеног крста евакуисане су 24 особе. 

Реке Јасеница и Кубршница излиле су се у околини Смедеревске Паланке. Јасеница је већ поплавила домаћинства у околним селима, а вода прети и насељу на периферији града, које је пре 15 година било под водом 20 дана.

У Ужицу највећа опасност прети од великог дотока воде на акумулацији у Врутцима и испуштања великих количина воде у реку Ђетињу, које је почело поподне.

Из акумулације се сада испушта око 60 метара кубних воде у секунди. Отворена су три од четири испуста и први пут ниво воде, који је иначе већ стигао на пола метра од прелива, почео је незнатно да се смањује.

Код Краљева расте Западна Морава. Стотине домаћинстава у насељу Грдица су под водом. У помоћ су притекли припадници 98. ваздухопловне јединице из Лађеваца.

Велики поплавни талас прети и поморавским местима. У Јагодини је критично и у центру града.

У Параћину се излила река Црница и вода расте великом брзином. У граду нема струје а вода није за пиће. Црница је прешла преко пешачких мостова и излила се на више места у центру Параћина. Поплављени су дечији вртићи и велики број објеката.

У општини Петровац на Млави под водом је више од 100 домаћинстава. На подручју Нишавског округа највише штете има од бујица.

У Трстенику, током протекла 24 часа пало је 40 литара кише по метру квадратном. Чак 120 домаћинстава је под водом, а пет породица је евакуисано из насеља Грабовац.

Блокиран је магистрални пут Појате-Чачак, а возила се преусмеравају ка Варварину и алтернативним правцима.

Сектор за ванредне ситуације ангажовао је све расположиве снаге на заштити и спасавању.

Тешко и у београдским општинама

Борба са водом цео дан траје и у београдским општинама, а најтеже је у Лазаревцу, Обреновцу и Гроцкој. Градске власти апелују на све власнике гумених чамаца да их уступе на коришћење и помогну Жандармерији у спасавању људи.

За три дана, у Београду и околини пало је кише колико за протекла три и по месеца.

Због опасности, у Лазаревцу је искључена струја, а у наредна два дана неће бити ни воде.

Воде нема ни у продавницама. У Центру за дијализу, нафте за агрегат има само до сутра. У селу Јунковцу хеликоптером је извучена 21 особа. Они су претходно били евакуисани на крову једног објекта, где су довезени моторним чамцима.

"Бујице су изузетно јаке, вода нагло надире, тако да оно што је изгледало једноставно пола сата раније, након пола сата изгледа потпуно другачије, и молио бих све - да нам свима буде јасно да немамо другог избора него да слушамо шта нам полиција каже", каже градоначелник Синиша Мали.

У Умчарима код Гроцке, један мушкарац се није изборио са бујицом. Одлагао је евакуацију док није постало касно. Очевици кажу да је испустио канап који му је ватрогасац добацио и да га је вода понела.

У Умчарима је угрожено више од 30 домаћинстава, а 14 кућа житељи су напустили.

Под водом се нашао и старачки дом са тридесетак људи од којих је неколико непокретно. Станари дома премештени су на горњи спрат, а храна и вода се допремају чамцима.

Једна породица у селу Конатице остала је заробљена на спрату куће, јер ватрогасци нису успели да дођу до њих, речено је Танјугу у општини Обреновац.

"Ватрогасци су успели да приђу на 300 метара од њихове куће чамцима и нису успели да обаве спасавање, јер није било безбедно. До њих може да се дође хеликоптером, али видећемо како ће то у сарадњи са градом бити решено", наводе у општини Обреновац.

Рано јутрос, на улазу у Београд код Бубањ Потока 20 путника извучено је из аутобуса. Искључења са ауто-пута су поплављена, али и међународни паркинг са неколико десетина камиона. Возаче су багером извлачили из кабина.

Под водом су улице у многим деловима града, а вода надире и у Сигурну кућу. Са београдске аутобуске станице кажу да је саобраћај редукован.

Због могућности одрона земљишта обустављен је саобраћај на Смедеревском путу у оба смера, саопштио је Биро за сарадњу са медијима МУП-а Србије.

У току је интервенција припадника Сектора за ванредне ситуације, наводи се у саопштењу МУП-а.  

Угрожено снабдевање струјом

Без струје је око 300.000 људи у Западној Србији. У ЕПС-у кажу да са Владом предузимају све да се одржи стабилно снабдевање потрошача у овим тешким околностима.

У поплављеним подручјима вода је продрла у многе трафостанице, а ветар кида нисконапонску електромрежу.

У ЕПС-у су уведена ванредна дежурства и у свим дистрибуцијама формирани кризни штабови. Владина Радна група за сигурно снабдевање енергијом стално заседа.

Вода је продрла на копове па је у Колубарским рудницима обустављена производња угља. Обреновачке термоелектране смањиле су производњу за 10 одсто.

Железнице Србије примењују нову организацију путничког железничког саобраћаја, која обухвата редукцију међународног иунутрашњег превоза путника.

Тако ће међународни путнички возови, који саобраћају из Београда за Софију и Солун, уместо из Београда полазити из Ниша, а у повратку из Софије и Солуна ови возови саобраћаће такође само до Ниша.

Још до сутра у подне у већем делу земље биће падавина. Сутра се очекују мање падавине - до 20 литара по квадратном метру, а вечерас ће и олујни, северозападни ветар ослабити.

За викенд се предвиђају и периоди сунчаног времена, али ће још увек бити услова и за падавине. Почетком наредне седмице биће осетно топлије, а крајем те недеље чак летњих 30 степени.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(петак, 16. мај 2014, 16:32) - Bajina Basta [нерегистровани]

Strasno

Drina ce mi odneti grobovr i ploce mojih predaka..Vec ceo dan spasavamo kuce po selu koje je kraj same Drine :(

(петак, 16. мај 2014, 11:55) - anonymous [нерегистровани]

Pomoc

Nadjite niacin da se putem SMS poruke posalje pomoc!

(петак, 16. мај 2014, 07:17) - Duska [нерегистровани]

Pomoc za poplavljene

Ne znam koja je procedura za otvaranje telefonskog broja na kom bi se skupljao novac putem telefonskih poruka. Verujem da bi se skoro svi odazvali, mozda i slanjem vise poruka.

(петак, 16. мај 2014, 02:52) - anonymous [нерегистровани]

Hvala

Hvala svima onima koji su pomogli i pomazu u ovoj teskoj situaciji, i daj Boze da se brzo zavrsi ova muka

(петак, 16. мај 2014, 00:40) - anonymous [нерегистровани]

mobilisati se do kraja...

Poruka za sve Srbe sirom svijeta, sve nase svestenike i Vladike, sve Crkveno skolske opstine, od Japana do Kanade, organizovati prikupljanje svih vidova pomoci: novcane, materijalne, (jedna dnevnica za nasu Srbiju) poslati pomoc i ucestvovati u saniranju stete, koliko ko moze i "mora" pomoci, zajedno smo jaci, danas mi je rucak "gorak" u ustima....

(петак, 16. мај 2014, 00:25) - anonymousss [нерегистровани]

Krupanj

Totalna havarija u Krupnju: Građani mole za pomoć, nemaju struju, vodu, hranu!!!!

(петак, 16. мај 2014, 00:13) - Лека Србин [нерегистровани]

Наравно...

да треба да се стави прст на чело и да се коначно види ко је трошио ненаменски паре за одбрану од полава, чишћење канала, уређење речних корита и слично. И такве људе одстранити из политике и јавног живота. Много посла и много пара за све ово. Али мислим да ће се све ово заборавити са првим сунцем и да народу неће нико помоћи како ни до сада.

(четвртак, 15. мај 2014, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Hvala i Slovencima

Hvala i njima, i oni pomazu.

(четвртак, 15. мај 2014, 22:48) - anonymous [нерегистровани]

Rusija

Se prva odazvala da pomogne. Hvala braco!

(четвртак, 15. мај 2014, 22:46) - mp [нерегистровани]

velika nepogoda

ovde je najvaznije izboriti se da se spasu ljudi a to mogu da odrade veoma jaki i okretni ljudi i mehanizacija;

Bilo bi za ocekivati da iz prijateljskih zemalja dodju grupe koje mogu da pomognu.

Da li su nekad postojali planovi za borbu protiv ovakvih nepogoda, a sada ih nema? Zar nije nuzno da svaka opstina ima plan za evakuaciju i zbrinjavanje u ovakivm situacijama?