Читај ми!

Борба за Фонд "Сање Миленковић"

После НАТО бомбардовања Варваринског моста, према имену најмлађе од десет жртава Сање Миленковић, ученице Математичке гимназије, назван је Фонд за стипендирање талентованих ђака. Међутим, Фонд је убрзо угашен. Оснивачи већ читаву деценију покушавају да га активирју.

Пре 14 година, године најмлађа од десет жртава НАТО бомбардовања Варваринског моста била је и шеснаестогодишња Сања Миленковић, ученица Математичке гимназије. По њој је назван Фонд за стипендирање талентованих ђака који је након две године угашен. Оснивачи фонда, међу којима је и отац страдале Сање, већ деценију покушавају да га активирају.

Спомен обележје крај Мораве је место на коме и данас сви застају, где на питање "Зашто?" никада неће бити одговора. Исто се питају и оснивачи Фонда Сања Миленковић којима није јасно зашто је Фонд угашен.

"Већ смо покушавали, међутим нисмо успели да активирамо поново фонд. Вероватно није било довољно интересовања од стране тадашње власти", објашњава Сањин отац Зоран Миленковић.

За две године колико је Фонд званично био активан обезбеђено је уз помоћ дијаспоре више од 200.000 евра и додељене су 44 стипендије.

Налози за 2000. и 2001. годину за исплату стипендистима нису извршени. Средства су практично била блокирана пре него што је Београдска банка, на чијем су рачуну ова средства била отишла у стечај.

"На рачуну у часу блокаде налазило се 130.000 евра. Ми смо касније на основу Уредбе Владе Србије тражили да нам се исплати та накнада. И никада није исплаћена", истиче оснивач и председник УО Фонда "Сања Миленковић" Живадин Јованови.

Дијаспора уложила у таленте 

Значајан део средстава овог Фонда је и данас у 15 амбасада и конзулата.

"Наши земљаци су заиста из свег срца уложили новац за школовање наших талената, међутим тај новац је нажалост остао где је остао", каже председник УО „Дијаспора за матицу" Предраг Ракочевић.

"Банка није започела са исплатом поверилаца другог исплатног реда, тако да ће потраживање Фонда Сање Миленковић бити намирено заједно са свим осталим потраживањима поверилаца. Одржавање овог рочишта очекује се до краја 2013. године", најављује повереница Агенције Београдска банка АД у стечају Љубинка Ловчевић.

Пошто молбе и обраћања највишим функционерима државе током протеклих година нису уродиле плодом, можда ће то решење оживети Фонд "Сање Миленковић", девојке која је била узор својој генерацији.

број коментара 0 Пошаљи коментар